2018. szeptember 20. - csütörtök

A Talány Akusztik kapta a MÁV Nosztalgia nívódíját

Kinyomtatom...
Talány Akusztik zenekar

Nívódíjjal ismerték el a Talány Akusztik zenekart.

A Talány Akusztik ízig-vérig színházi zenekar, melyet nagyrészt a József Attila Színház színművészei alkotnak, ugyanakkor ízig-vérig kortárs produkció is, hiszen az irodalmi életben elismert formációról beszélünk. Szabó Zoltán Attila író, költő, a „Legendák nyomában” színházi estek művészeti vezetője által írt verseket a József Attila- és a Madách Színház színművésze, Zöld Csaba zenésítette meg. Az együttes énekesnője: Korponay Zsófi, gitáros-énekese Blazsovszky Ákos. A ritmusszekcióért Németh-Szabó Tamás felel.

A nyári szezonban is igen aktív formáció – amely az Óbudai Társaskörben, a Belvárosi Fesztiválon, majd a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum kertjében is sikeres koncert-színházi produkcióval lepte meg az igényes publikumot –, vonzódik a különleges helyszínekhez. Gyakran lépnek fel tanintézményekben (a napokban például Belváros-Lipótváros meghívására jártak a Váci utcai Ének-zenei Általános Iskolában), mozikban, boresteken, vagy olyan, a nagyközönség felé csak ritkán kaput nyitó kultuszhelyeken, mint amilyen a Nyugati pályaudvar Királyi váróterme, amelyet egykoron Gustave Eiffel Ferenc József király és felesége, Sissi királyné tiszteletére tervezett.

A Vasútdal, amelyet a MÁV Nosztalgia Kft most nívódíjjal ismert el, először épp a Nyugatiban, a februári utas-találkozón hangzott el. Maga a vers pedig Szabó az Ünnepi könyvhéten bemutatott verseskötetében (Gershwin szerelmei / Szép napot! – Napkút kiadó) is olvasható. A Zöld Csaba zenei-, Szabó Zoltán Attila művészeti vezetése mellett működő társulat érdekessége, hogy egyfajta zenés irodalmi tükörben – amelyből nem hiányoznak a felolvasószínházi elemek sem – mutatja meg a világot, az egykori és mai Budapestet. Mi több, Krúdy és Szindbád mesevilágát is megidézik a díjazott Vasútdalban, amiként a Krúdy-puzzle-ben és a Szindbád-dalban szintúgy. (fotó Lakinger Tibor)

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Helyszín: 
Bethlen Galéria
Időpont: 
2018. szeptember 22
plakát

Tehetségprogramok, Találkozások-előadások, a megszokott fesztiválok és régi-új játéktér várja a Bethlen Téri Színház közönségét az évadban.

Helyszín: 
Hadik Kávéház
Időpont: 
2018. szeptember 29. 11:15
Hadik utcabál

A Hadik egyike Budapest nagy irodalmi kávéházainak, mely az 1920-as években élte fénykorát.

Helyszín: 
Millenáris
Időpont: 
2018. szeptember 30
plakát

A Közép-Európa Táncszínház társulata az új évadban új vezetéssel, stábtagokkal és nem utolsó sorban táncosokkal is bővült, s ennek köszönhetően újult erővel vág bele a munkába.