A Talány Akusztik kapta a MÁV Nosztalgia nívódíját

Nívódíjjal ismerték el a Talány Akusztik zenekart.

A Talány Akusztik ízig-vérig színházi zenekar, melyet nagyrészt a József Attila Színház színművészei alkotnak, ugyanakkor ízig-vérig kortárs produkció is, hiszen az irodalmi életben elismert formációról beszélünk. Szabó Zoltán Attila író, költő, a „Legendák nyomában” színházi estek művészeti vezetője által írt verseket a József Attila- és a Madách Színház színművésze, Zöld Csaba zenésítette meg. Az együttes énekesnője: Korponay Zsófi, gitáros-énekese Blazsovszky Ákos. A ritmusszekcióért Németh-Szabó Tamás felel.

A nyári szezonban is igen aktív formáció – amely az Óbudai Társaskörben, a Belvárosi Fesztiválon, majd a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum kertjében is sikeres koncert-színházi produkcióval lepte meg az igényes publikumot –, vonzódik a különleges helyszínekhez. Gyakran lépnek fel tanintézményekben (a napokban például Belváros-Lipótváros meghívására jártak a Váci utcai Ének-zenei Általános Iskolában), mozikban, boresteken, vagy olyan, a nagyközönség felé csak ritkán kaput nyitó kultuszhelyeken, mint amilyen a Nyugati pályaudvar Királyi váróterme, amelyet egykoron Gustave Eiffel Ferenc József király és felesége, Sissi királyné tiszteletére tervezett.

A Vasútdal, amelyet a MÁV Nosztalgia Kft most nívódíjjal ismert el, először épp a Nyugatiban, a februári utas-találkozón hangzott el. Maga a vers pedig Szabó az Ünnepi könyvhéten bemutatott verseskötetében (Gershwin szerelmei / Szép napot! – Napkút kiadó) is olvasható. A Zöld Csaba zenei-, Szabó Zoltán Attila művészeti vezetése mellett működő társulat érdekessége, hogy egyfajta zenés irodalmi tükörben – amelyből nem hiányoznak a felolvasószínházi elemek sem – mutatja meg a világot, az egykori és mai Budapestet. Mi több, Krúdy és Szindbád mesevilágát is megidézik a díjazott Vasútdalban, amiként a Krúdy-puzzle-ben és a Szindbád-dalban szintúgy. (fotó Lakinger Tibor)