Csütörtökről vasárnapig tart az Állatszeretet Fesztivál

A Holnemvolt Várban gyermekkönyv-fesztivál is várja a családokat.

Az idei Állatszeretet Fesztivál csütörtöktől vasárnapig tart a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A fesztivál maga voltaképpen az állatok világnapjának négy napon át tartó rendezvénysorozattá kibővített állatkerti változata, amelyen érdekes programokkal várják a családokat és a tanulmányi csoportokat. Ugyanezen a négy napon az Állatkert új játszóparkjában, a Holnemvolt Várban gyermekkönyv-fesztivál is lesz, ráadásként pedig szombaton a pedagógusok nyílt napját, vasárnap pedig az állatkerti nevelőszülők találkozóját is megtartják.

Október 4-től 7-ig, azaz csütörtöktől vasárnapig tart az Állatszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az eseménysorozat apropója, hogy az állatbarátok világszerte október 4-én, az állatok védőszentjeként tisztelt Assisi Szent Ferenc napján tartják az állatok világnapját. A világnapról az Állatkert csaknem három évtizede rendre megemlékezik, de 2009 óta az eredetileg egynapos eseményt több napon át tartó programsorozattá bővítették ki, ez kapta az Állatszeretet Fesztivál nevet. A fesztivál egy másik hagyományt is felelevenít, ugyanis a két világháború közötti időszakban az Állatkertben minden évben megtartották az „állat- és növényszeretet napját”. Az elsőt 1922-ben, az utolsót pedig a második világháború előestéjén rendezték meg.

Programok sokasága
Az Állatszeretet Fesztivál négy napján programok sokasága várja az Állatkertet felkereső nagyközönséget. Ezeket a programokat a hétköznapi napokon elsősorban a tanulmányi csoportoknak, hétvégén pedig a családi körben érkezőknek szánják. A városligeti intézmény állatmentéssel foglalkozó munkatársai külön állomáshelyen mutatják be azt a mentőmunkát, amellyel a Magyarországon őshonos, vadon élő állatfajok emberi segítségre szoruló egyedeinek, törött szárnyú gólyáknak, mérgezett sasoknak, fészekből kipottyant madárfiókáknak, sérült sünöknek és elárvult kismókusoknak igyekeznek oltalmat és második esélyt adni. Lesz „Állatok akcióban” etológiai állatbemutató is, a „TapiZoo” állomásokon pedig megtapintható, kézbe vehető, „állati alkatrészekkel”, strucctojással, levedlett kígyóbőrrel, különleges állatcsontokkal és más érdekességekkel lehet ismerkedni.
A Főkapu térnél – szombat kivételével – „gazdiképző” állomás működik, ahol civil állatvédő szervezetek hívják fel a figyelmet a társállatok felelős tartására. Az állatkerti Nagy-tó partján a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának természetvédelmi őrszolgálata jóvoltából „ifjú természetőrré” képezhetik magukat a gyerekek, de lesz kiskertész tanoda, sőt, az Ökocsiga Játszóház állomáshelyén az alternatív energiaforrásokhoz kapcsolódó interaktív játékokat is ki lehet próbálni.
A Pest Környéki Madarász Egyesület tagjai a teleszkópos madármegfigyelés rejtelmébe vezetik be az érdeklődőket, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyar Rovartani társaság közös állomásán pedig a rovarvilág titkait lehet megismerni. A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége is hoz programot, többek között mag- és termésképeket is lehet majd készíteni különleges termésekből.

Gyermekkönyv-fesztivál is lesz
A Holnemvolt Várban – az Állatkert új játszóparkjában – az Állatszeretet Fesztivállal párhuzamosan kerül sor a Holnemvolt Gyermekkönyv-fesztiválra, amely igazi családi programkavalkádot kínál a gyermekirodalom kedvelőinek és ifjú rajongóinak. A színpadi programok a hamarosan nyíló Cápasuli előtti téren, a kreatív gyermekfoglalkozások a Kisgömböc kuckóban zajlanak majd. Szombaton és vasárnap ellátogat a fesztiválra Csukás István, Süsü, Pom Pom és a Nagy hohoho horgász alkotója, aki dedikálni is fog.
Az izgalmas gyermekkönyveken túl a fesztiválon résztvevő kiadók számos programmal is készülnek. A rajongók találkozhatnak a legnépszerűbb szerzőkkel, illusztrátorokkal, mesét hallgathatnak, de lesz báb- és papírszínházi előadás is. A vállalkozó kedvű érdeklődők nyomozhatnak egy igazi rendőrkutyával, kideríthetik a zöld macska titkát, dínószakértői vizsgát tehetnek, zombikat menthetnek, hallgathatnak megzenésített verseket, megismerkedhetnek Kékmanóval, Csigabival vagy egy állatkórház mindennapjaival, kvíz- és totójátékon vehetnek részt. A kreatív foglalkozásokon tervezhetnek „állatgépeket” apró egereknek, felhőt foltozhatnak, buborékot fújhatnak, rajzolhatnak, színezhetnek, sőt origamit is hajtogathatnak.

Nyílt nap pedagógusoknak, találkozó az örökbefogadóknak
Az Állatszeretet Fesztivál és a Hetedhét Gyermekkönyv-fesztivál programjain felül szombaton pedagógus nyílt nap, vasárnap pedig nevelőszülők találkozója is lesz az Állatkertben.
Az október 6-i, pedagógusok számára szervezett nyílt napon elsősorban az Állatkertben igénybe vehető oktatási, pedagógiai lehetőségeket, illetve a különféle kedvezményeket igyekeznek bemutatni a tanárok, tanítók és óvodapedagógusok számára. Az Állatkert zoopedagógusai előzetes jelentkezés alapján számos bemutatót tartanak „állati helyszínelés” és felelős állattartás témakörökben, illetve bemutatják az állatkerti oktatócsomagot is. Ugyancsak a pedagógusoknak szervezik azokat a tematikus vezetéseket, amelyeken az állatkerti elefántcsaládot, a keákat, a ház körüli állatokat, illetve az állatmentő tevékenységet mutatják be a kert munkatársai. Pedagógus igazolvánnyal vagy azzal egyenértékű igazolással a pedagógusok ezen a napon díjmentesen léphetnek be az Állatkertbe.
Az állatkerti nevelőszülők találkozóját 7-én, vasárnap tartják. Állatkerti Alapítvány által évente két alkalommal megrendezett eseményen a kert egy-egy lakóját jelképesen örökbefogadó nevelőszülők számára szerveznek külön programokat, a vezetett tematikus sétáktól kezdve egészen a különleges „szülői értekezletig”.

Őszi kedvezmények nyugdíjasoknak
Egész októberben és novemberben tart a Nyugdíjas Ősz az Állatkertben. A két hónap során a nyugdíjas-igazolással rendelkező látogatók 1500 forintos jeggyel látogathatják a városligeti intézményt. Ezenfelül 10 % kedvezményt kapnak az állatkerti ajándékbolt kínálatából, s a Barlang Étterem is kedvezményes nyugdíjas menüvel várja a szépkorúakat ebben az időszakban.