2018. október 1-től november 11-ig 13. Múzeumok Őszi Fesztiválja

Idén ősszel több, mint 60 hazai településen 150 múzeum várja nyitott ajtókkal és színes programokkal vendégeit országszerte.

Az EMMI, valamint a fesztivált szervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ közös szervezésű sajtótájékoztatón hívta fel a sajtó figyelmét a 2018. október 1-én kezdődő 13. Múzeumok Őszi Fesztiválja gazdag programkínálatára. Az idei rendezvénysorozat a 2018-ban kialakított koncepcióval és jelmondattal: „Szenzációs örökségünk!”, arra kívánja ösztönözni a hazai muzeális intézményeket, hogy színes fesztiválprogram kialakításával vegyenek részt európai kulturális örökségünk sokszínűségének és gazdagságának bemutatásában, megünneplésében.  Hiszen a múzeumokban, könyvtárakban és archívumokban őrzött és fenntartott gyűjtemények, az itt összpontosuló tudás mind-mind kulturális örökségünk részét képezik.

A 2018-as évet Magyarország Kormánya a Családok évének nyilvánította, így a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2018-ban a Kulturális Örökség Európai Éve mellett, ehhez is kapcsolódni kíván. A fesztivál célja, hogy változatos programkínálatával bemutassa, hogy a múzeumok milyen speciális élmények kínálásával tudják generálni az eltérő generációk közötti párbeszédet.
2018-ben két központi szervezésű országos nagyrendezvényre kerül sor a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. Szolnokon, 2018. október 1-én a Damjanich János Múzeummal társszervezésben az Aba-Novák Agóra Művelődési Központban a rendezvénysorozat nyitányaként a XVI. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón adták át a Múzeumpedagógiai Nívódíjakat és Kiváló Múzeumpedagógus Díjat. 2018. november 5-6-án a X. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciának a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár ad helyet, ahol a „Szenzációs örökség” témakörét járják körül a résztvevők. A konferencia üzenete: Fedezzük fel (újra) a múzeumi terekben saját értékeinket és értelmezzük újra úgy, hogy a közönség, köztük a kamaszok számára is vonzóak, szenzációsak legyenek.

A rendezvénysorozat keretében megrendezésre kerülő közönség- és szakmai programok idén tizenegy tematika köré csoportosulnak. A fesztivál kiemelt célcsoportjai közé tartoznak a tizenévesek, a pedagógusok, a diákok, és legfőképpen a családok, akiknek a tematikák közül több is kínál izgalmas programokat.
A Múzeumi szünetelő az elmúlt évek jól bevált gyakorlata szerint, hasznos és aktív időtöltést kínál (napközis táborokat, családi napokat) a családoknak, diákoknak.
A Lámpás én vagyok – Tanárok éjszakája elsősorban a pedagógusoknak szól. Célja,  hogy minél jobban megismerjék a múzeumok adta lehetőségeket, és arra kívánja ösztönözni őket, hogy az iskolán kívül is használják ezt az ismeretátadási formát. Az Óvodapedagógusok Napja az óvodapedagógusoknak nyújt lehetőséget a múzeumi programokba való bekapcsolódásra, találkozásra, tapasztalatcserére, kapcsolatépítésre.

Az Irodalmi találkozások a múzeumban  című új fesztiváltematika keretén a múzeumok az irodalommal újszerű kölcsönhatásba lépve kínálnak érdekes programokat. Nagyon népszerű a Pincétől a padlásig tematika, az ehhez kapcsolódó programokon a múzeumi kulisszák mögé lehet majd bepillantani.
Az Utazó Múzeum keretében a muzeális intézmények munkatársai kilépnek az intézmények falain kívülre, hogy még inkább ráirányítsák önmagukra a figyelmet. Csere- vagy vándorkiállítások szervezésével,  közterületekre kitelepülő programokkal, szabadtéri kiállításokkal lepik meg a járókelőket, Bőröndmúzeum programjaikkal oktatási intézményeket is felkeresnek.
Mára már elfeledett vagy kevésbé ismert, de egykor sokak által gyakorolt régi mesterségek élednek újjá a Mesterek és alkotók tematika keretében szervezett programok és kiállítások jóvoltából, és kortárs alkotók műhelytitkaiba is betekinthetnek az érdeklődők.

Rendhagyó városnéző séták, biciklis túrák, irodalmi emléktúrák várják a vállalkozó szelleműeket a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! tematika keretében.
A 16+ Múzeumi találkozások – Társas színtér tematika az ifjúságnak, ezen belül is elsősorban középiskolásoknak és fiatal felnőtteknek kínál olyan programokat, amelyeken a résztvevők interaktív módon oldhatnak meg feladványokat, vagy szokatlan módon ismerhetnek meg társas játékokat elfoglaltságokat.
A Múzeumi őszbúcsúztató keretében kiállítás-megnyitók, közönség találkozók, szakmai előadássorozatok, jeles napokhoz kötődő rendezvények vagy játékos családi délutánok várják a közönséget.
Az idei fesztiválból sem maradnak ki a Szakmai programok, amelyeknek egy része a rendezvénysorozat fő üzenetéhez – „Az ajtó nyitva áll!” − kapcsolódik, másik része pedig egyéb sajátos témákat középpontba helyező programokkal várja a szakma- vagy társszakmabeli érdeklődőket.

A tavalyi évhez hasonlóan az idei Múzeumok Őszi Fesztiváljának eseményei és helyszínei az MTA SZTAKI által készített EVENT@HAND MOF ingyenes és offline mobil alkalmazásban is elérhetők lesznek, ráadásul az idei évben az applikáció a Kulturális örökségtúrákhoz is kapcsolódik egy „Gyűjtsd a km-eket és a pontokat! Ünnepeljük együtt az NKA-t!” mottójú játékkal, melynek során a túrapontokat meglátogató túrázók pontokat gyűjthetnek online applikáció vagy offline felületek (Múzeumok Őszi Fesztiválja programfüzet középső lapja) segítségével.

Hirdetés