November 6-án kezdődik a 15. Verzió Filmfesztivál

Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi vezetője nyitja meg a 15. Verzió Filmfesztivált este 7-kor a Trafóban.

A nyitófilm a Kilenc hónap háború, Csuja László Szarajevóban díjazott dokuja. A fesztiválon minden eddiginél több vendégtalálkozó, kerekasztalbeszélgetés és szakmai program várja az érdeklődőket. November 6-án indul a 15. VERZIÓ, az egyetlen hazai emberi jogi tematikájú dokumentumfilmes fesztivál. 35 országból 59 filmet vetítenek a közönségnek, és számos beszélgetés és szakmai program várja az érdeklődőket.

DokSzakMA és Mesterkurzus
A keddi nyitóeseményt követően november 7-én, szerdán 14 órakor indul a három napos DokSzakMA program. AZ első beszélgetésen olyan neves rendezők vesznek részt, mint Heather White (Szembesítés), Tuza-Ritter Bernadett (Egy nő fogságban) és Zurbó Dorottya (Könnyű leckék). A téma: Forgatás sérülékeny főszereplőkkel: morális dilemmák. A DokSzakMA csütörtöki panelje a dokumentumfilmezés koprodukciós kihívásait járja körül nemzetközi és hazai szakemberek segítségével. Regisztráció: industry@verzio.org.
A fesztivál vendége Bill Morrison rendező, aki a szerdai napon tartja mesterkurzusát A cselekvő film címmel. Morrison filmjei ritka archív felvételeket párosítanak kortárs zenével.  A munkáját kitűntették Alpert-díjjal, a New York-i Creative Capital elismerésével, Guggenheim ösztöndíjjal és egy retrospektív kiállítással a MoMA-ban már a pályafutása közepén. Regisztráció a workshopra: vsp@ceu.edu.

Kerekasztalbeszélgetések
A Toldi, a Művész és a Kino mozikban november 7-én, szerdán 16 órától indulnak a vetítések, melyeket több esetben kerekasztalbeszélgetés követ a filmek alkotóival vagy a téma szakértőivel. A Watani, a hazám egy, a háborús Aleppóból elmenekülő család történetét mutatja be. A vetítést a Gyerekek és a háború: a menekültek szemszögéből című beszélgetés követi a UNHCR munkatársával.
A modernkori szolgaság jelenségét járja körül Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című, sokszorosan díjnyertes dokuja. A film után a rendező, valamint DeColl Ágnes, a Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni küzdelem programjának vezetője, és Markus Pilgrim, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), Közép- és Kelet-európai Regionális Irodájának igazgatója beszélget. Moderátor: Ónody-Molnár Dóra újságíró.
Gyermekotthonok és árva gyermekek szociális ellátása Magyarországon – erről beszélget az Emberi jogi versenyprogramban szereplő, egy holland árva kislányról szóló Alicia című film vetítése után Kovács Annasára, az UNICEF Hungary munkatársa és Becze Orsolya szociológus. Moderátor: Szirony Szabolcs.
A Tizenkét dühös ember izgalmát és problémakörét kelti életre a Lindy Lou: a 2-es számú esküdt, mely után Halálbüntetés: nemzetközi kontextus és a bírók szerepe címmel beszélget Karácson Zita, az Amnesty International jogásza és Szabó Attila, a TASZ jogásza. Moderátor: Détár Tamara, ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék.
November 8-án, csütörtökön további fontos témák lesznek terítéken. A fesztivál kiemelt filmje a kínai okostelefon összeszerelő gyárakban használt vegyszerektől leukémiát kapó emberek küzdelmét bemutató Szembesítés, melyet az idei DiákVerzió programban középiskolás diákok is láthatnak. A csütörtöki vetítés után Cégek és fogyasztók felelőssége címmel lesz beszélgetés Heather White, a film rendezője és Kenichi Hirose, az ILO Közép- és Kelet-Európai Regionális Irodájának szakértője részvételével.
A másik fontos és aktuális téma a Populizmus és szélsőjobb a jelenkori Európában. A Meuthen pártja című film vetítése utánTheresa Bacza, a film producere, Littvay Levente, a CEU szakértője és Németh Róbert, a Minority Rights Group Europe képviselője beszélget. Moderátor: Simonovics Gábor, CEU.

Koncertek
A fesztivál november 6. és 11 között esténként a Toldi Klubban koncertekkel és DJ-szettekkel várja a kikapcsolódni vágyókat. A szerdai fellépők The Best Bad Trip feat. Nóvé Soma (Middlemist Red), csütörtökön pedig a Ricsárdgír performál káoszpopot.
A 15. VERZIÓ filmfesztivál teljes programja megtalálható a honlapon, a műsorbontással együtt.