A békéscsabai Micimackó Budapesten

A budapesti József Attila Színházban háromszor látható a békéscsabai teátrum Micimackó előadása, november 15-én és 16-án délelőtt 10, 17-én pedig 11 órakor.

A Békéscsabai Jókai Színház februárban mutatta be Alan Alexander Milne immár klasszikus művét Tege Antal rendezésében, és azóta a kedves kis bocs barátaival együtt országszerte hódít.

Micimackót Milne a fiának írta, és a történet még 1921-ben kezdődött, amikor Christopher Robin első születésnapjára egy játékmackót kapott apjától ajándékba. A kisgyermek kedvencét először Edwardnak, majd egy állatkerti látogatás hatására Winnie-nek keresztelte. A darab sajátos humorát Karinthy Frigyes remek műfordítása talán még tovább fokozta. Érdekesség, hogy a magyar változat Karinthy nővérének, Emíliának nyersfordítása alapján készült el, akinek Mici volt a beceneve, így kapta Edward, Winnie, aki persze fiú medvebocs, ezt a jól csengő, kedves elnevezést.
A barátság, a szeretet méltatása évtizedek óta megérinti a gyerekek és a felnőttek lelkét, ez lehet a titka annak, hogy Micimackó népszerűsége nem csökken, idősek és fiatalok egyaránt kedvelik a történetet. A Szarvasi Vízi Színházban például júniusban, Gyulán, az Erkel Ferenc Művelődési Központban augusztusban vendégszerepelt a társulat Gulyás Attilával a főszerepben.

Kiss Kata jelmeztervező olyan ruhákat készített, amelyeket bárki hordhat, a karaktereket akarta hangsúlyozni, amelyek alapján a közönség ráismerhet az emberekre. Díszletként egy nyitott könyv tárul a közönség elé, jelezve, hogy az olvasmány, a regény áll az előadás középpontjában, nem a Disney rajzfilm. Egyed Zoltán díszlettervező munkája a gyerekszoba kuckós hangulatát, a gyerekjátékok világát idézi meg. Tege Antal rendező úgy határozta meg a játékteret, hogy a „szeretetsűrűség” érződjön.
Az előadásban Malackát Szabó Lajos, Fülest Katkó Ferenc, Bagolyt Hodu József kelti életre, Nyuszi Nagy Erika, Kanga Fehér Tímea, Zsebibaba Gábor Anita, a Tigris Csomós Lajos. Vitéz László zenéje szól, a korrepetitor Galambos Hajnalka.