Tárlatvezetések és művészeti foglalkozások a Csernus kiállításban

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Várkert Bazár közös kiállítása, a Csernus és a Montmartre novembertől januárig izgalmas programokkal várja az érdeklődőket!

A Testőrpalotában helyet kapó tárlat Csernus Tibor, a magyar festőzseni sokszínű alkotói tevékenységét hivatott bemutatni és a kapcsolódó foglalkozások is a kreatív energiák felszabadításának jegyében kerülnek megrendezésre.

Tárlatvezetés a Csernus és a Montmartre - Egy műterem titkai c. kiállításon
november 17. szombat, 15.00
december 1. szombat, 15.00 - Kurátori tárlatvezetés
december 8. szombat, 15.00
Az átfotó tárlatvezetésen az érdeklődők egy órára visszarepülhetnek az időben és térben is: a művek segítségével a látogatók elutazhatnak a festőművész párizsi műtermébe, a francia főváros 50-es, 60-as évekbeli nyüzsgő környezetébe, bokszmeccsek és éjszakai bárok közegébe.

Lobogók - Csernus Tibor és Juhász Ferenc barátsága
Exkluzív tárlatvezetés Juhász Anna és Juhász Eszter vezetésével a Csernus és a Montmartre – Egy műterem titkai című kiállításon
december 15. szombat, 15:00
Csernus Tibor (1928–2007) és Juhász Ferenc (1928-2015) – a festő és a költő – tizenévesen ismerkedett meg: padtársak voltak a budapesti kereskedelmi iskolában. Barátságuk hat évtizeden keresztül, országokon és korokon átívelve egészen halálukig tartott. Egykorúak voltak, együtt indult lobogásuk, korán felismerték egymás tehetségét.
Csernus első portréját 1954-ben Juhász Ferencről festette, Juhász pedig segítette barátját Párizsban gyökeret ereszteni, bizonyos szempontból ő indította el francia karrierjét. A két művész egész életében levelezett egymással. Írásaikban beszámoltak egymásnak párizsi élményeikről, életkörülményeikről, de saját művészetükről is. Barátságuk izgalmas részleteit, a levélpapírra vetett sorokat – melyekről eddig nem is tudhatott a nagyközönség –, családi történeteket és az alkotások hátterét a tárlatvezetésen Juhász Ferenc két lánya, Juhász Eszter és Juhász Anna tolmácsolásában hallhatjuk. A költő gyermekei nemcsak végigkalauzolnak bennünket a tárlaton, hanem – mivel édesapjuknak köszönhetően közel három évtizeden át bejárásuk volt Csernus Montmartre-i otthonába – leveleket, történeteket, verseket hoznak a költő és a festő életéből – egy különleges barátság emlékét.

Törlés másként - Művészeti foglalkozás gyerekeknek 
november 18. vasárnap, 15.00
december 16. vasárnap, 15.00
Amikor rajzolunk, szeretünk minden részletben biztosak lenni, hogy úgy kerül a papírra, ahogy mi szeretnénk. Alaposan kiválasztjuk a legmegfelelőbb színeket, pontosan próbáljuk megrajzolni a formákat. De mi történik, ha visz az anyag magával? Ha nem tudok minden részlet felett uralkodni? Ha a színek keverednek, a formákat nem rárajzoljuk, hanem a színekből visszakaparjuk. A kiállításban számos izgalmas alkotással lehet találkozni, a foglalkozások alkalmával az örökösen kereső-kísérletező Csernus Tibor életművének korai szakaszában született képei inspirálják majd az alkotó közösséget. Zsírkréta segítségével egyedi alkotásokat lehet majd létrehozni, nem hagyományos módon. A kiállításhoz kapcsolódó foglalkozások külön-külön egységet alkotnak, de akár mindegyikre be lehet kapcsolódni.
Időtartam: 90 perc
Érdemes játszós ruhában jönni! Ajánlott korosztály: +4 - 14 éves korig

Csernus és a Montmartre - Egy műterem titkai
2018. október 18 – január 27. - Várkert Bazár, Testőrpalota