Utazás a valóságon túlra – David Lynch: Small Stories / Kis történetek

David Lynch Magyarországon, a Budapest Fotófesztivál keretében a Műcsarnokban.

Magyarország legnagyobb fotográfiai eseménye igazi különlegességgel és egyben közép-európai premierrel nyitotta meg 2019-es rendezvénysorozatát február 28-án a Műcsarnokban. A harmadik éve megrendezett fesztivál nyitókiállítását nem más, mint David Lynch, az amerikai függetlenfilm élő legendája, rendező, forgatókönyvíró, festő és zenész jegyzi.

Az április 20-ig tartó Fotófesztivál kiállítássorozat ismét izgalmas hazai és nemzetközi programmal várja a látogatókat Budapest múzeumaiban, galériáiban, továbbá a nemzetközi kultúrintézetekben.
A Fesztivál nyitóeseménye, David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása. Lynch egyedülálló tárlatának hangulatát a láthatatlan összefüggések izzása, a kimondhatatlan érzések felszínre hozása és a felszabadított fantázia kiteljesedése adja. Lynch egész munkásságára, így erre a sorozatára is meghatározó mód volt hatással a szürrealizmus, az ezotéria, a szorongás és az erőszak művészi és populáris megjelenítésének speciálisan amerikai tradíciója – a kultikus rajzoló Norman Rockwell-től a mai thriller filmekig.

Lynch szürreális képeinek alapja a fotómontázs, a portrék és a reprodukciók újraértelmezése. Ezekből olyan térbeli-időbeli dimenziók születnek, melyek egy olyan univerzummá állnak össze, amelyet a mester filmjeiből már jól ismerünk. A Small Stories / Kis történetek egy valóságon túli pszichedelikus utazás az érzelem, a humor, a játékosság és a nyugtalanság világában, miközben egyaránt feltárja az emlékeket, és a sebeket. Filmes munkáihoz hasonlóan képein az álom dominál, poétikájának alapvető ereje a tudattalan és a valóság közötti összefonódás. A sorozat 2014-ben a párizsi fotóhónapra, a Maison Européenne de la Photographie-ba készült és eddig mindössze három alkalommal volt látható.

Kurátor: Szarka Klára fotótörténész. Munkatársak: Mucsy Szilvia fotográfus, a fesztivál igazgatója, Somosi Rita művészettörténész, a fesztivál kurátora, Szarka Klára fotótörténész, a fesztivál kurátora, Kocsány Kornél projekt koordinátor.
A kiállítás 2019. március 1-től június 2-ig látogatható.

Ez idő alatt a tárlat exkluzivitásához kapcsolódóan számos sokszínű programmal és ismert tárlatvezetők meghívásával is készül a Műcsarnok. A Műcsarnok további eseményt tervez április 7-én, abból az alkalomból, hogy Chrysta Bell színész, énekesnő, David Lynch alkotótársa Budapestre érkezik koncertezni, és egyúttal meglátogatja a kiállítást, ahol közös művészeti projektjeik kapcsán beszél David Lynch munkásságáról.
A Budapest FotóFesztivál a The Photo Europe Network /PHEN/ tagja, fővédnöke Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes, Budapest Főváros Önkormányzata.