"Emlékezzetek róla, ha újra csatára keltek!" - történelmi kalandjáték a levéltárban

Idén március 15-én is játékos feladatokon keresztül nyerhetnek bepillantást az 1848/49-es eseményekbe a Bécsi kapu térre látogatók.

Ezúttal a 170 éve lezajlott tavaszi hadjárat eseményei lesznek a középpontban. A különböző állomásokon kiállítás, 1848/49-es eredeti dokumentumok alapján készült installációk, hagyományőrző honvédek, filmvetítések és kézműves programok színesítik a feladatokat. A programot elsősorban családoknak ajánlják. A látogatás elején az érdeklődők egy füzetet kapnak, amelyben hitelesíthetik az egyes állomásokon teljesített feladatokat. Összesen 5 játékos állomás lesz az épületben.

Földszint és kiállítóterem: A „Kik vagyunk? Magyarországi nemzetiségek” című kiállítás témájához kapcsolódó feladat. A kiállítóterem nagy vetítőjén Ráday Mihály „Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc emlékhelyei” sorozatából vetítenek részleteket, különös tekintettel a nemzetiségekhez kapcsolódó emlékhelyekre.

1. emelet, folyosó: Toborzóiroda hagyományőrző honvédekkel, ahol a katonák felszerelésével, fegyverzetével ismerkedhetnek meg a látogatók.

1. emelet, Lovagterem: Schenk katonákból berendezett csatajelenetek illusztrálják a különböző nemzetiségű katonákat és fegyvernemeket.

1. emelet, Kutatóterem: 1848/49-hez kapcsolódó kisfilmek vetítése:

MANDA és Történelmi Animációs Egyesület: Isaszegi csata

MANDA és Történelmi Animációs Egyesület: Piski csata

Részletek a „Kőszívű ember fiai” (1965) c. filmből.

2. emelet: Budavár bevétele. Than Mór kivetített festménye és az állomáson olvasható korabeli leírás alapján a kisfüzetben lévő térképen kell megtalálni honnan indult a mindent eldöntő roham 1849. május 21-én.

Az installációkhoz felhasznált iratokból 2-3 mobiltárlóban mutatnak be válogatást.

3. emelet: Restaurátorok által vezetett kézműves foglalkozáson kiskönyveket, zászlókat és hajókat készíthetnek a látogatók. Az állomás után, a játék végeztével névre szóló menlevelet kapnak a látogatók.

Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Budapest, Bécsi kapu tér 2-4.

Március 15. 10:00-18:00

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!