2019-ben új szelek szárnyán a BAHART Regatta amatőr vitorlásverseny-sorozat a Balatonon

A Balatoni Hajózási Zrt. a Budapest Boat Show-n jelentette be, hogy az idén 16 éves BAHART Regatta versenysorozat számos újdonsággal várja a résztvevőket.

Azonban van, ami az évek múlásával sem változik. A szervezők a 2019. évi vitorlás szezonban is öt alkalmas sorozatot hirdetnek a lelkes amatőr vitorlázóknak, hogy összemérjék felkészültségüket és tudásukat a Balatonon. A sorozat idei évada májustól szeptemberig élménydús küzdelmet kínál az érdeklődőknek. Az amatőr vitorlásverseny az idei évben jelentősen megújul, melynek köszönhetően egy könnyed, baráti, de a szakmaiságot nem nélkülöző vitorlásverseny-sorozat várja a vitorlázás szerelmeseit.

A versenysorozat megújítására a BAHART kiemelt figyelmet fordít, amely továbbra is része a Magyar Vitorlás Szövetség Yardstick Trophy flottabajnokságának, kupafordulóinak. A versenyek vízi- és parti rendezése idén a Balatoni Hajózási Zrt. főszervezésében fog zajlani.

A szervezők a tavalyi sorozat kiértékelését követően számos változást eszközölnek mind a vízi, mind a parti rendezvények szervezésében. A feladatok összehangolásától az eddiginél is izgalmasabb versenyek mellett, színvonalnövekedést és hatékonyabb adminisztrációt várnak. A BAHART szervezőgárdája a versenyzői igényeket felmérve 2019-től egynapos verseny fordulókat hirdet, a hangsúlyt a túraversenyekre helyezve át. A 2019. évi versenyév másik jelentős változtatása a nevezéssel kapcsolatos. A szervezők célja a nevezések minél gyorsabb, gördülékenyebb lebonyolítása, ebből kifolyólag jelentős nevezési kedvezménnyel szorgal-mazzák a versenyzők online előnevezését. Ebben a tekintetben a kedvezmény mértékét a tava-lyi kétszeresére emelték. A szponzorok és a támogatók segítségével a BAHART egy színvo-nalas és jó hangulatú versenysorozatra invitálja a nevező csapatokat.

 „A hajók és legénységeik az idei sorozatban májustól szeptemberig bevitorlázzák a Balatont Badacsony és Siófok között. A hagyományokhoz híven Badacsonyban indul a szezon. Már-már törvényszerűvé vált, hogy a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye tövében dörrenjen el a szezonnyitó rajtpisztoly. Júniustól azonban irány a déli part! Siófokon lesz a második futam, majd júliusban Balatonszemesen, augusztusban és szeptemberben pedig Balatonlelle és Balatonboglár kikötői látják vendégül a BAHART Regatta amatőr vitorlásverseny-sorozat mezőnyét. A balatonboglári zárófutamon idén is lesz International Kupa és Eurakvilo jótékonysági regatta, valamint 2019-ben is folytatódik a Selfie Regatta.” – mondta Biczó Zoltán a BAHART vitorláskikötő üzemeltetési vezetője az ország legnagyobb hajókiállításán.

A XXIV. International Kupa az elmúlt évek gyakorlata szerint idén is a BAHART Regatta utolsó futamaként kerül megrendezésre Balatonbogláron, Karsai Lajos emlékére. Az International Kupa 23 éve minden évben töretlenül megrendezésre kerül és megvalósítja a verseny létrehozásakor kitűzött célokat, hogy a vitorlázók egy kötetlen, jó hangulatú versenyen vegyenek részt. Szintén a balatonboglári zárófutamhoz társulva, az Eurakvilo Alapítvány idén immáron 8. alkalommal rendezi meg 2019. szeptember 14-én, szombaton a jótékonysági vitorlás versenyét és családi napját a BAHART Regatta kötelékében a BAHART és az International Kupa támogatásával. Ennek keretében a Bátor Táborral közösen egy olyan segítő, gyógyító erejű szakmai programot állítottak össze, amely az élményterápia módszerét használva kínál a gyermekek és családjaik számára egy felejthetetlen, élményekben gazdag napot. A nap fénypontja és minden kisgyerek várva várt programja a délután megrendezésre kerülő EURAKVILO Regatta vitorlásverseny, melyen a BAHART Regatta versenyzők az aznapi túrafutam után megvi-torláztatják a gyerekeket egy könnyített verseny keretében.

A hagyományosnak számító, felejthetetlen egész napos programra sok szeretettel várják a Dél-Dunántúli régióban élő gyógyuló, illetve gyógyult daganatos és leukémiás gyermekeket és családjaikat a szervezők.

A BAHART Regatta versenysorozaton nem csak a vitorlázók versenyeznek, hanem a BAHART kikötőláncának anyakikötői is. A boglári záró futamon eldől majd, hogy melyik kikötőből érkezett a legtöbb hajó a 2019. évi kupasorozat futamaira, kiérdemelve ezzel a Leg-eredményesebb kikötő címet.

A BAHART Regatta részeként idén is meghirdetik a Selfie Regattát, melyen a Regattán induló csapatok nevezhetnek versenyfotóikkal. A tavalyi győztes, a JuppiJé csapat immár hagyományosan a Budapest Boat Show-n került díjazásra.

2019. évi BAHART Regatta futamidőpontok: 

1. forduló: Badacsony, 2019. május 18.

2. forduló: Siófok, 2019. június 22.

3. forduló: Balatonszemes, 2019. július 6.

4. forduló: Balatonlelle, 2019. augusztus 10.

5. forduló: Balatonboglár, 2019. szeptember 14.