Libri irodalmi díjak 2019 - Kiderült, hogy melyik tíz könyvre szavazhat idén a zsűri és a közönség

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza.

A 2018-ban megjelent, a díj követelményeinek megfelelő 154 tény- és szépirodalmi műből 140 neves közéleti személyiség szavazata alapján alakult ki a 10-es lista, amire a zsűri és a közönség is szavaz. A Libri irodalmi díj nevezési kritériumainak 2018-ban összesen 154 könyv felelt meg, a lista 43 kiadó könyveiből állt össze, összesen 38 tényirodalmi és 116 szépirodalmi kötet szerepel rajta. Erről a listáról választotta ki kedvenceit a Libri által felkért szakmai bizottság. 2019 februárjában 140 neves közéleti személyiség voksolt 5-5 olyan könyvre, amit a legjobban kedvelt, és aminek jó szívvel adná át idén a Libri irodalmi díjakat. Az így kialakult tízes listából az öttagú szakmai zsűri és a közönség választja ki majd azt a két könyvet, amelyek május 15-én megkapják a nívós elismeréseket, a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

A közönség és a zsűri a következő 10 könyvből választhatja ki azokat, melyek 2019-ben elnyerik a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat:

1.         Barabási Albert-László: A képlet

2.         Dragomán György: Rendszerújra

3.         Kemény István: Nílus

4.         Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem

5.         Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy

6.         Pintér Béla: Újabb drámák 

7.         Simon Márton: Rókák esküvője

8.         Szilasi László: Luther kutyái

9.         Szvoren Edina: Verseim

10.       Takács Zsuzsa: A Vak Remény

A szavazó véleményvezérek között ott találjuk többek között Ascher Tamást, Babarczy Esztert, Bojtár B. Endrét, Bárdos Andrást, Bősze Ádámot, Bus Istvánt, a Budapesti Fesztiválzenekart, Csáki Juditot, Csáki Lászlót, Divinyi Rékát, Demény Pétert, Dubóczky Gergelyt, Fáy Miklóst, Filippov Gábort, Harcsa Veronikát, Király Júliát, Mészáros Sándort, S. Takács Andrást, Székely Krisztát, Vecsei H. Miklóst és Závada Pált is. Idén a Libri bevonta a fiatalokat is a díj véleményvezéreinek csapatába, és felkérte szavazni a Balassi Intézet műfordítóképzésének résztvevőit, a Pécsi Tudományegyetem magyar szakosait, a Szegedi Tudományegyetem kreatív írás kurzusának és Quadrivium Műhelyének tanulóit, valamint az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, a Politechnikum, a Fazekas Mihály Gimnázium és a Radnóti Miklós Gimnázium diákjait.

A Libri irodalmi díj zsűrijének tagjai: Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja; Beck Zoltán dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója; Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház társulatának tagja; Károlyi Csaba Artisjus-díjas irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató; Szilágyi Zsófia Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke.

A közönség mától, azaz március 25-től május 12-ig, majdnem két teljes hónapon át szavazhat a Libri weboldalán és könyvesboltjaiban, áprilisban pedig a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A szavazók között 100 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki a szervezők, a könyvcsomagok a Libri irodalmi díjak 10 döntős könyvéből állnak össze. A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj átadóünnepsége május 15-én lesz.

A díjról, a 154 könyvről, a döntős művekről és szerzőikről minden információt megtalál itt.

A Libri-Bookline Zrt. a közép-európai régió egyik legjelentősebb kulturális vállalata. A cégcsoport kiterjedt kiadói érdekeltségekkel rendelkezik, többségi tulajdonosa a Libri Kiadói Csoportba tartozó kiadóknak (Libri Kiadó, Park Könyvkiadó, Helikon Kiadó, Jelenkor Kiadó, Kolibri Kiadó, Diafilmgyártó), 2015-ben pedig részesedést vásárolt a Jaffa és a Scolar kiadókban. A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente mintegy 2,6 millió vásárlót szolgál ki 55 tagú, országos méretű könyvesbolthálózatában és webáruházában. 8 alkalommal nyerte el a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által alapított Az Év Könyvkereskedője-díjat. A Libri 2017-ben és 2018-ban is kategória nyertes volt az Ország boltja versenyen, illetve 2018-ban elnyerte könyvelrejtős karácsonyi kampányával az Év kampánya Kereskedelmi díjat, továbbá 2018-ban a Hipnózis Kreatív díját is.