Őrület a köbön

Március 30-tól a Thália Nagyszínpadán lesz látható Joe Orton: A kulcslyukon át című abszurd komédiája, ami egy percre sem engedi majd lankadni a néző figyelmét.

Eszméletlen karakterek, furcsa szituációk és a szereplők – szó szerint – az őrület határán… 

A történet egy pszichiátriai rendelőben játszódik, ahol a gyógykezelés több veszéllyel jár, mint a betegség. De a legtöbb veszéllyel a titkárnői állás jár, amire Geraldine ártatlanul jelentkezik. Először leendő főnöke, dr. Prentice kérésére vetkőznie kell. Majd azonnal öltöznie, mert betoppan a pszichiáter vérmes felesége. Ebből a helyzetből még kilehetne mászni, ám megérkezik dr. Rance, az ellenőrző felügyeleti szerv, akinek a jelenléte aztán végképp megbonyolít és összekuszál mindent…

 „Én játszom dr. Rance-t, aki mindent félreért, félreértelmez – mondja Tamási Zoltán.

„Tényfeltárás helyett valójában saját prekoncepcióját kényszeríti rá az egész intézményre. Téves következtetéseivel – gyakorlatilag egyetlen helyes következtetése nincs – egy lavinát indít el. Látja az eseményeket, a kérdéseire kap választ, mégis tökéletesen tévesen rakja össze a képet, illetve adja meg a diagnózist.

Ezzel a szereppel kapcsolatban számomra külön kihívás a kifinomult és szokatlan irodalmi nyelvezet és a sajátos humor szórakoztatóvá és átélhetővé tétele.”

„A rendező, Fehér Balázs Benő, Fekete Ádám dramaturggal nagyon sokat dolgozott az anyagon, mielőtt az elénk került volna. Kívülről tudja az egész darabot, tele van ötletekkel. Nagyon aprólékos rendező. Ez az első közös munkánk. Imádom. A darabot, a teljes stábot, rettenetesen bizakodó vagyok.”

Szereplők: Schell Judit, Friedenthal Zoltán, Mórocz Adrienn, Tamási Zoltán, Bán Bálint és Vida Péter. Rendezője Fehér Balázs Benő.

Az elsöprő komédia szerzője, Joe Orton olyan zseniális és sikeres volt, hogy azt nem lehetett elviselni: a szerelme végzett vele. Ezt a darabját már nem is láthatta színpadon.

Hirdetés