Megnyitotta kapuit Az Inkák Aranya kiállítás, amely egy távoli, letűnt civilizáció több ezer éves történetét mutatja be

A tárlat anyagának jelentős része a világhírű perui Aranymúzeumból érkezett, de megtekinthetőek a hazai gyűjteményekből származó eredeti kerámiák és textilek is.

A produkció egyik különlegessége a virtuális valóság részlege, Közép-Európa egyik legnagyobb virtuális játékközpontját telepíti ki a Play VR, amellyel a gyerekek játszhatnak és „bejárhatóvá” válik a például a Machu Picchu is.

Az Inkák Aranya kiállítás kapcsán, valós ténynek álcázott álhírekkel keltik rossz hírét a tárlatnak.

Válasz Az Inkák Aranya kiállítás kapcsán a sajtóban megjelent hírekre

A JVS Group Magyarország Kft. hivatalos állásfoglalása:

Szikossy Ildikó antropológus, Az Inkák Aranya kiállítás kurátora és a kiállítás Kalandor programjának szakmai vezetője: „A limai Aranymúzeum gyűjteményi tárgyainak eredetiségével kapcsolatban korábban felmerült kételyek miatt a perui Kulturális Minisztérium 2002-ben vizsgálatot indított. A Nemzeti Kulturális intézet (Instituto Nacional de Cultura, INC) vizsgálatának eredményei alapján a gyűjteményből eltávolították a megkérdőjelezhető eredetiségű műtárgyakat. A most Budapestre érkezett műtárgyak szállításához szükséges kiviteli engedélyt is a perui Kulturális Minisztérium adta ki. Minden műtárgy szerepel a minisztériumi kulturális értékek nemzeti regiszterében, a regisztrációs számokat kiállításunkban fel is tüntettük. A hivatalos bizonylatot, amely szerint a tárgyak a nemzeti örökség részét képezik, maga Rogers Martin Valencia Espinoza kulturális miniszter úr írta alá. Mindezek alapján állami garancia biztosítja a tárgyak eredetiségét! A közéletben keringő pletykák, illetve a szakmai közösséget is megosztó, eltérő vélemények mindig is kisérték a perui Aranymúzeum gyűjteményét. Életszerűtlen, hogy a kulturális miniszter nevét adná problémás, nem eredeti műtárgyak külföldön való bemutatásához. Az arany egy nemesfém, és mint ilyen, nehéz kémiai reakciókba vinni, ellenáll a korróziónak és a levegő nedvességtartalmának hatására nem oxidálódik. Vizsgálata korlátokkal terhes. A szakmai közösségen belül dúló évtizedes vitát hagyjuk a régészekre és néprajzkutatókra! Amíg ők eldöntik vitájukat, mi csak gyönyörködjünk ennek a letűnt világnak a szépséges emlékeiben, és segítségükkel ismerjük meg az azokat létrehozó közösségek életét.”

Oláh Zsuzsanna kommunikációs- és marketingigazgató: „Cégcsoportunk, a JVS Group Magyarország Kft. világviszonylatban is különlegesnek számító, nagyszabású kiállításokat - mint például a BODY Kiállítás, A Világ Múmiái kiállítás, vagy épp Az Inkák Aranya kiállítás - hoz el Magyarországra, amelyek egyszerre szórakoztatnak és tanítanak. Marketingkampányunk a közönség széles rétegeit szólítja meg, a kiállításokon ugyanis mindenki megtalálja azt a motívumot, amely a legjobban érdekli, ez lehet a titokzatosság és a rejtély, a tudományos érték, vagy éppen az ezek mögött rejlő emberi történetek. Kommunikációs kampányunk ennek megfelelően kiemeli a kiállítások valóban szenzációs, megdöbbentő vonásait. Szomorú, hogy egy ekkora értékű és horderejű gyűjteménynek – amely nem csak újdonság, de unikum is a magyar piacon – negatív visszhangja van a sajtóban, és valós ténynek álcázott álhírekkel keltik rossz hírét a tárlatnak. Meggyőződésünk, hogy egy ország kulturális fejlődésére rendkívül negatívan hat a tényközlésnek álcázott félretájékoztatás. Annál is inkább, mert Az Inkák Aranya kiállítás inka és preinka műtárgyainak eredetiségét többféle módon is igazolni tudjuk, miközben az általános gyakorlat szerint egy tárlat régészeti emlékeinek eredetiségvizsgálata nem a kiállításszervező cég és nem is a kurátorok feladata. Nincs okunk kételkedni a perui állami papírok hitelességében. Továbbá szeretném felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy a gyűjtemény másik „fele” jelenleg Oroszországban, a szentpétervári Néprajzi Múzeumban van kiállítva, ahol a világ legkomolyabb és legnívósabb néprajzi tárlatait láthatja a közönség.”