Akadálymentesített előadások a Bethlenben: Nőkből is megárt… - audionarrációval

A Bethlen Téri Színház az AKKU Egyesülettel közösen március 28-án audionarrációval kísért előadást tartott. A Pataki Éva regényéből készült Nőkből is megárt… című előadást április 7-én 17 órától ismét látássérültek számára akadálymentesítve játsszák.

A vasárnapi előadás után Tordai Teri részvételével – aki az előadásban lányával, Horváth Lilivel játszik – külön beszélgetést is tartanak a színház kávézójában a látássérült csoport tagjainak.

Az audionarráció, vagyis a hangos leírás, vakok és gyengénlátók számára teszi hozzáférhetővé a színházi előadásokat. Mivel a látássérültek fülhallgatón keresztül hallgatják a narrációt, a látó és nem látó nézők integráltan, ugyanazon az előadáson vesznek rész.

A kezdeményezés nem újdonság a Bethlen Téri Színház életében; a tavalyi évadban – szintén az AKKU, vagyis az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesülettel közösen – valósítottak meg audionarrált, integrált előadást két alkalommal. Akkor kisgyermekek számára akadálymentesítették Fabók Mancsi Bábszínháza A háromágú tölgyfa tündére című darabját. E mostani előadás a Bethlen Téri Színház és a Manna közös produkciója. Az AKKU munkatársai az elmúlt évadokban több Manna előadáshoz is készítettek audionarrációt, így a közös munka már-már rendszeres a három szervezet közt.

A Nőkből is megárt… című előadást – melyet 2017-es bemutatója óta havonta sikerrel játszik a színház – gondos válogatást követően a szakemberek és a színház együtt választották ki. Az előadás humora, könnyed hangvétele és amellett fontos mondanivalója nagy kedvence mind a látó, mind a látássérült közönségnek. Az előadás különlegessége, hogy Tordai Teri és lánya, Horváth Lili a darabban is anya-lánya szerepben jelennek meg.

Az AKKU Egyesület a látássérülteknek egy iPhone-t és hozzá fülhallgatót biztosít, az előadás bizonyos részeit pedig egy szakképzett audionarrátor – miközben egy monitorról figyeli az előadást egy másik helységben – élőben közvetíti. Korábban egy előre rögzített, ún. előnarráció készült a nézők számára, ami az interneten keresztül már jóval az esemény előtt elérhető és az estével kapcsolatos legfontosabb információkat tartalmazza, mint pl. a díszlet és jelmezek, a szereplők bemutatása, a rendezés sajátosságai, a darab háttere stb. Ezen felül közvetlenül az előadás előtti fél órában egy ún. színpadbejárás keretében a vendégek megismerhetik a darab legfontosabb kellékeit, díszleteit és a járásokat, így még könnyebben tudják elképzelni az előadás általuk nem, vagy nehezen látható részeit.

A színház tervei közt a következő évadban a már elkészült és újabb előadások audionarrálásán kívül jelnyelvi tolmácsolással kísért előadás is szerepel.

A Nőkből is megárt… című előadás az audionarrált alkalmon kívül április 27-én és május 5-én látható a Bethlen Téri Színházban.

Jegyek: jegy@bethlenszinhaz.hu ; +36 1 700 1433

A Bethlen Téri Színház 2016 őszén, a Színházak Éjszakája kapcsán ismerkedett meg az AKKU Egyesülettel, s kezdtek el együtt azon dolgozni, hogy a színház a látássérültek számára is akadálymentesítse előadásait. Egy pályázat segítségével tavaly egy gyerekelőadást akadálymentesítettek, majd az újabb sikeres pályázat lehetővé tette, hogy idén tavasszal kétszer valósítanak meg olyan integrált előadást, ahol látó és látássérült nézők egyidejűleg élvezhetik a produkciót. Az előadásokra a látássérültek 200 forintos regisztrációs jegyet igényelhettek korlátozott számban.

A Bethlen Téri Színház 2012-es indulása óta különös figyelmet fordít arra, hogy olyan közösségeket szólítson meg, akik nem vagy nehezen jutnak színházi, kulturális élményhez.

Vasárnapi családi előadásaikon rendszeresen vendégül látnak mozgáskorlátozott vagy értelmileg akadályozott fiatalokat; a Manna és a Tünet Együttessel közös Mary és Max című, az Asperger-szindrómát is érintő előadásuk után beszélgetést tartanak egy autista szakértő részvételével, illetve iskolások számára drámafoglalkozás követi az előadást; ezen kívül a színház hívta életre a Gang Színház közösségi színházi projektet, aminek lényege, hogy – önkormányzati támogatással – elsősorban hetedik kerületi körfolyosós házak udvarán és gangján játsszanak ingyen a lakóknak.

Előző évben a Fabók Mancsi Bábszínháza A háromágú tölgyfa tündére című előadást audionarrálták.

A mostani előadást – melyet 2017-es bemutatója óta havonta sikerrel játszik a színház - a szakemberek és a színház együtt választották ki. Az előadás humora, könnyed hangvétele és amellett fontos mondanivalója nagy kedvence Tordai Teri és lánya, Horváth Lili a darabban is anya-lánya szerepben jelennek meg,

Az AKKU - az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület a hazai kulturális akadálymentesítés mára legnagyobb, legszínesebb repertoárjával rendelkező szervezete. A főállás mellett, mégis profi körülmények között dolgozó tagok célkitűzése a magyar kulturális élet legjavának korlátok nélküli tolmácsolása és biztosítása a látás- és hallássérült érdeklődők számára, az érintettek szoros bevonásával. Az AKKU Egyesület jóvoltából mára a színházi, filmes és múzeumi programok széles választéka érhető el audionarrációval, speciális felirattal és jeltolmácsolással. A négy éves, intenzív szakmai munka során a magas színvonalú szolgáltatás biztosítása mellett az érintettek aktivizálása és a jövő látás- és hallássérült nézőinek kinevelése is fontos célként szerepel.

A gyerekek és fiatal felnőttek körében egyre inkább természetessé váló szolgáltatásnak hála az érdeklődés és a kulturális csemegékre való igény egyre jelentősebb az érintettek körében. Természetesen emellett az idősebb, látás- és hallásvesztéssel küzdő, szórakozni vágyó réteg számára is mindig akad csemege a kiválasztott darabok, filmek és tárlatok során. A mára telt házzal futó mozis események mellett a színházakban is kezd természetessé válni a 10-15 főnyi látás- és hallássérült néző jelenléte.

Pataki Éva: Nőkből is megárt…

a Bethlen Téri Színház és a Manna produkciója, a Találkozások tehetségprogram előadása

Szereplők:

Tordai Teri (Anya)

Horváth Lili (Lány, Edina, Pszichológusnő)

Közreműködik felvételről: Almási Sándor

Rendező: Cseh Judit

Mentor: Mészáros Márta

Jelmez: Horváth Kata          

Díszlet: Fekete Györgyi

Sound design: Igaz Balázs  

Asszisztens: Fazekas Anna

Produkciós vezető: Gáspár Anna

Produkciós manager: Erdélyi Adrienn

Köszönet: Böde Richárdnak és Fillár Istvánnak

Hirdetés