Elindult a hatodik MITEM! Április 11-én, csütörtökön Slava Polunin SnowShow-jával kezdetét vette a VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó

Az idén négy helyszínen 13 ország 23 produkcióját láthatják a nézők április 11. és május 5. között.

Orosz, ukrán, szerb, litván, német, kazah, dán, portugál, cseh, francia, svéd és határon túli magyar előadás színesítik az idei MITEM fesztivál programját, melyre csaknem minden jegy elfogyott! A 23 előadásból már csak négyre tudnak jegyet vásárolni az érdeklődők: a Coriolanusra, a Korkut legendájára, a Kurafiakra, valamint az Álomgyárra.

A találkozó első produkciója a Slava’s SnowShow, melynek a Fővárosi Nagycirkusz adott otthont.  A MACIVA idén először kapcsolódik be a színházi találkozóba, melyet április 11-én a Fővárosi Nagycirkusz előtt nyitott meg Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

„A MITEM elmúlt öt éve során megtapasztaltuk: a sokszínűség ellenére sokkal több dolog köt össze bennünket, mint amennyi elválaszt. Volt miből merítenünk ehhez a felismeréshez, hiszen a MITEM 2014-as alapítása óta 32 országból mintegy 90 társulat és több mint száz előadás volt látható. S ami kész csoda: pillanatok alatt szót értünk egymással. Kiderült, hogy hasonló problémákkal küzdünk: az elsekélyesedő (tömeg)kultúrával szemben próbálunk alternatívát nyújtani. Erőfeszítésünkben rengeteg társra találtunk az elmúlt években, akikkel egy a vágyunk, egy a szenvedélyünk: az értékes színház követei vagyunk. Ünnepi gesztus, hogy a MITEM hatodik évében meg tudjuk mutatni vendégeinknek a fesztivál névadójának, Madách Imrének a főművét, Az ember tragédiája című emberiségköltemény nemzetis előadását. Madách csodálatos drámája a teremtményi lét feszítő kérdéseivel szembesít bennünket. Költői szabadsággal vallja meg szorongásainkat, és mutatja fel bizonytalanságainkat a jövő kihívásaival szemben. Az elmúlt évtizedek változásai a világban a vélemények gyötrő polarizálódásához vezetett. Ami ránk, színházi emberekre még nagyobb felelősséget ró, hogy egymást erősítsük, és hogy olyan műhelyeket, eseményeket hozzunk létre, ahol ellentétes vélemények is megjelenhetnek. Miközben felvállaljuk saját nemzeti kultúránk egyedi értékeit, odafigyelünk mások hangjára. Mindig táplálnunk kell a kíváncsiságunkat egymás iránt. Az érdeklődés ugyanis el tud sorvadni, ezért éltetni kell. Érzékenyíteni kell magunkat – s erre megfelelő hely a színház. Óvjuk a méltóságát! Ezért is fontos számunkra, hogy a litván Klaipeda Drámai Színház társulata elfogadta meghívásunkat. Előadásuk rendezője, Eimuntas Nekrošius a MITEM visszatérő művésze volt, akitől tavaly novemberben kellett végső búcsút vennünk. A Kurafiak című előadás a litván nép identitásdrámáját mutatja be – méltó lezárásaként a hosszú, kanyargós útról végül hazatérő Nekrošius pályájának. Nagy varázsló volt ő, aki látomásos színházával rendezőnemzedékeket termékenyített meg. Nagy öröm számunkra, hogy a fesztiválra látogatók tanúi lehetnek a színházi világ fontos folyamatainak, aminek reményeink szerint a MITEM immár nemcsak részese, hanem kicsit talán alakítója is.”  - hangsúlyozza a MITEM fesztivál alapítója, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila.

„Ez a színházi találkozó nyilván kettős céllal – és persze sok más elképzelés megvalósításának szándékával – jött létre. Nyitás a világ felé – megismerkedni az európai és világszínház legizgalmasabb új mozgásirányaival, szándékaival és tendenciáival. Egyúttal jelzés a világ felé, hogy itt vagyunk, hogy mi is a legjobbak között tudunk – és akarunk – lenni, és tessék számolni velünk!” – mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a MITEM megnyitóján.

Az idei MITEM mottóját Madách Imre prófétikus művéből, Az ember tragédiájából választottuk: „Őrjöngő röptünk mondd, hová vezet?”

A VI. MITEM fesztiválon jelen lesz Rimas Tuminas litván rendező Ványa bácsi-rendezése, visszatér a Berliner Ensemble Michael Thalheimer A vágy villamosa alkotásával, érkezik a nemrég elhunyt Eimuntas Nekrošius  Kurafiak előadása, Eugenio Barba Trilógiája, a francia-vietnami Saigon előadás,  a DRAMATEN (a svéd Királyi Dráma Színház), Eirik Stubø rendezésével, melynek címe az Egy nyári éj Svédországban,  Belgrádból érkezik Csehov Ivanovja, először lép fel fesztiválunkon az ukrán Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház, két előadással: a Coriolanust és a Morituri te salutant adják elő. Prágából jön hozzánk a Divadlo Na Zábradli Hamletek című előadása, Lisszabonból a Companhia Joăo Garcia Miguel előadásában a Bernarda Alba háza, a Galiaszgar Kamal Tatár Állami Színház játékában A jövevény, Kazahsztánból a Korkut legendája, az Auezov Kazah Állami Dráma Színházzal, ismét hívtunk határon túli magyar előadást, a komáromi Jókai Színház hozza el Dosztojevszkij: A félkegyelmű című produkcióját Huba Martin rendezésében. A Nemzeti Színház előadásai közül Viktor Rizsakov rendező Álomgyárát, Silviu Purcarete Meggyeskertjét, Szász János Caligula helytartója rendezését, ifj. Vidnyánszky Attila Woyzeckjét, Zsótér Sándor A gömbfejűek és a csúcsfejűek előadását, és Vidnyánszky Attila Az ember tragédiája rendezését tekinthetik meg az érdeklődők.

A MITEM megrendezéséhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén 200 millió forint támogatást biztosított. Az VI. MITEM fesztivál médiatámogatója az Origo. A MITEM weboldalon a fesztivál részletes programját is megtalálják magyarul és angolul az érdeklődők, valamint minden információ elérhető a MITEM facebook oldalán is.