Joseph Calleja, Valerij Gergijev és a Mariinszkij Zenekar, Akvárium Tavasz Terasz és a 100 éves Bauhaus

Izgalmas programokkal zárul a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál, ám a fesztiválzáró napok is igazi különlegességeket tartogatnak. Nagypénteken érkezeik korunk egyik legnépszerűbb tenorja, Joseph Calleja, április 20-án a legendás karmester, Valerij Gergijev Csajkovszkij Jolántáját vezényli a Mariinszkij Zenekar élén, a kisgyermekesek a Rutkai Bori Banda koncertjét élvezhetik az Akvárium Tavasz Teraszon, a Mörk lemezbemutatóra készül az A38 Hajón, a popzenerajongók pedig többek közt Hrutka Róbert és Nagy Dániel Viktor új zenekara, a Wigama Lekko zenéjével ismerkedhetnek meg közelebbről.

Európa egyik legjelentősebb összművészeti eseménysorozata, a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál utolsó napjai éppen húsvétra esnek, így az ünnepi hosszú hétvégén sem marad pezsdítő kulturális élmények nélkül Budapest. Április 19-én, nagypénteken a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lép színpadra a Pavarotti és Caruso nyomdokain járó, világhírű máltai sztártenor, Joseph Calleja, aki az operatörténet legszebb áriáival és a fantasztikus olasz karmesterrel, Pier Giorgio Morandival érkezik.

Április 20-án, szombaton a zseniális dirigens, Valerij Gergijev a Mariinszkij Zenekar élén hozza el nekünk Csajkovszkij utolsó operáját, a Jolántát, amelynek ősbemutatóját 1892-ben a szentpétervári Mariinszkij Színházban tartották. A mű – amelynek koncerttermi változata Barcelonát és Hamburgot már meghódította – másik érdekessége, hogy a zeneszerző szándékosan választott a kor színpadi műveire kevéssé jellemző témát: egy vak lány szerelemre lobbanását és csodás gyógyulását. A címszerepben a társulat elragadó primadonnáját, Irina Csurilovát láthatjuk-hallhatjuk. A neves karmester emellett húsvét hétfőjén az Erkel Színházban is vezényel a 236. évadánál tartó Mariinszkij Balettegyüttes előadásán: a világhírű társulat Prokofjev varázslatos balettmeséjét, a Hamupipőkét hozza el Budapestre. A Zeneakadémián pedig a Moszkvai Csajkovszkij Zenekar és a Prágai Filharmónia Kórusa Jan Latham-Koenig vezényletével készül rendhagyó koncertre, amelyen Polgár Csaba színész-rendező is felbukkan majd.

Variációk bukásra, zsonglőrködés vízszintesen, súlytalanságot előidéző gép, tánc a lépcsőn: április 20-án a francia újcirkusz egyik legjelentősebb alkotójának lebilincselő előadása várja a nézőket a Trafóban. Yoann Bourgeois Minuit (Éjféltájt) című produkciójából a nagy érdeklődésre való tekintettel egy matinéelőadást is műsorra tűztek a fesztiválon.

Kihagyhatatlan estét ígér április 21-én, vasárnap a nemrég Junior Artisjus-díjjal elismert Mörk zenekar is, hiszen a pszichedelikus soulban utazó csapat vadonatúj nagylemezét, a The Death and Resurrection of Mōrköt mutatja be. A zenekar a legnagyobb német jazzfesztiválok rendszeres vendége: 2017 nyarán a hamburgi Elb Jazz Festival nagyszínpadán négyezer ember hallgatta őket, 2018 novemberében pedig Candy Dulfer és az Incognito előtt léphettek fel a Leverkusener Jazztage keretében. Most legfrissebb dalaikkal a hazai közönséget ejtik majd ámulatba.

Hrutka Róbert új formációja, a Nagy Dániel Viktor színésszel közösen alapított Wigama Lekko koncertje is számtalan felejthetetlen pillanatot tartogat: a zenekar elgondolkodtató szövegeivel, illetve folkból és indie-ből táplálkozó stílusával hamar belopta magát a hallgatók szívébe, akik most az Uránia Nemzeti Filmszínházban is varázslatos estére készülhetnek.

Az Akvárium Tavasz Teraszon délelőtt 11 órakor a Rutkai Bori Banda csap a húrok közé. Az ingyenes koncertet az énekesnő színes bábjai teszik teljessé, így biztosak lehetünk benne, hogy a család minden tagja jól szórakozik majd. A fesztivál két helyszínen is izgalmas tárlatokkal ünnepli az idén 100 éves Bauhaus-mozgalmat. A Ludwig Múzeumban Bauhaus100. Program a mának címmel követhetjük végig a képzőművészeti műhely és reformiskola történetének legfontosabb mozzanatait, míg a Müpa Zászlóterében megtekinthető Bauhaus Contemporary a kortárs fotográfia eszközével idézi meg a Bauhaus szellemiségét és az abban szerepet vállaló magyar művészeket.

2019. április 19., 19.30 - Joseph Calleja áriakoncertje

Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködik: a Magyar Állami Operaház Zenekara

2019. április 20., 19.30 - Valerij Gergijev és a Mariinszkij Zenekar

Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködik: Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

2019. április 22., 15.00 és 20.00 - Prokofjev: Hamupipőke

Erkel Színház

Közreműködik: Marija Sirinkina / Nagyezsda Batojeva, Alekszandr Szergejev / Vlagyimir Skljarov, Jekatyerina Kondaurova, Mariinszkij Zenekar

2019. április 19., 19.30 - Moszkvai Csajkovszkij Zenekar és a Prágai Filharmónia Kórusa

Zeneakadémia – Nagyterem

Közreműködik: Szemere Zita, Fokanov Anatolij – ének, Polgár Csaba – próza

2019. április 19., 20.00, április 20., 15.00 és 20.00 - Yoann Bourgeois: Minuit (Éjféltájt)

Trafó Kortárs Művészetek Háza

2019. április 21., 20.00 - MŌRK: The Death and Resurrection of Mōrk

A38 Hajó – Koncertterem

A zenekar tagjai: Zentai Márk – ének, Szeifert Bálint Jason – gitár, basszusgitár, ifj. Novai Gábor „Novan” – billentyűs hangszerek, Szabó Dániel Ferenc – dob

2019. április 20., 20.00 - Wigama Lekko

Uránia Nemzeti Filmszínház – Díszterem

A zenekar tagjai: Nagy Dániel Viktor – ének, gitár, Szabó Árpád – hegedű, Hrutka Róbert – gitár, ének, Fehérvári Attila – basszusgitár, Nádor Dávid – ütőhangszerek, ének

2019. április 21., 11.00 - Rutkai Bori Banda

Akvárium Klub

2019. április 10 – augusztus 25. - Bauhaus100. Program a mának

Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

2019. április 17 – május 07. - Bauhaus Contemporary

Müpa – Zászlótér