Fődíjat nyert Schwechtje Mihály új filmterve

Schwechtje Mihály Democracy Work In Progress munkacímű filmterve nyerte a június 9-én véget ért 18. Kolozsvári Filmfesztivál (TIFF) szakmai programját.

A díjjal 20.000 eurós támogatás jár, melynek célja, hogy a filmterv korai fejlesztési szakaszában elinduljanak a koprodukciós tárgyalások. Schwechtje Mihály új filmterve, melyet Petrovits Genovéva producerrel prezentált, egy bűnügyi fekete komédia. A terv munkacíme Democracy Work In Progress. A történet abból az alaphelyzetből indul ki, hogy Magyarországon a jogosítvány megszerzéséhez sok esetben le kell fizetni a vizsgabiztost és az oktatót is. Egy vizsgabiztos találkozik egy politikai aktivista lánnyal, aki erősen hisz abban, hogy a korrupciót fel kell számolni az országban, ezért nem hajlandó fizetni. Kialakul köztük egy konfiktus, ami aztán gondolkodásra készteti a férfit, aki alapvetően soha nem gondol a demokráciára, közéletre, csak ügyeskedéssel szeretne jó pénzt keresni.

A díjat odaítélő zsűri tagjai Ada Solomon román producer, Katriel Schory, az Izraeli Filmalap volt vezetője, és Audrius Stonys litván filmrendező voltak; az Eurimages-t Francine Raveney képviselte. A zsűri tagjai szerint "a történet egy hétköznapi alaphelyzetből indul ki, de idővel jóval szélesebb távlatba helyezi a korrupció jelenségét, reflektálva annak pusztító hatására és társadalmi beágyazottságára.  Az elismerésben kiemelték, hogy "a film alkalmas lesz arra, hogy az ország határain túl is forgalmazzák, mert széles körben érvényes állításokat fogalmaz meg." Ennek megfelelően a film megvalósítását a producer, Petrovits Genovéva nemzetközi koprodukcióban tervezi és az ehhez szükséges tárgyalásokat hamarosan meg is kezdik.

Az Európa Tanács filmes koprodukciókat támogató kulturális alapja, az Eurimages által most odaítélt díj a filmterv második nemzetközi elismerése, tavaly a berlini Nipkow program forgatókönyvfejlesztési ösztöndíjprogramjában vett részt.

Schwechtje Mihály első nagyjátékfilmjét Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :-) címmel tavaly mutatták be a magyar mozik. A középiskolások világában elharapódzó cyberbullying jelenségét körbejáró film eddig országosan több, mint 15.000 nézőt ért el, és számos nemzetközi filmes mustra versenyprogramjába kapott meghívást. A múlt hónapban a Cannes-i Filmfesztivál ifjúsági filmeket bemutató szekciójában, az Écrans Junior versenyprogramjában is szerepelt, a fesztivál egyetlen magyar nagyjátékfilmjeként.