Mágikus utazás Múzeumok Éjszakáján a Levéltár palotájában

Idén a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára két izgalmas téma köré szervezi programját.

A levéltárban őrzött iratanyag segítségével a látogatóknak lehetőségük nyílik megismerni a mágia, titkos társaságok, boszorkányperek fennmaradt dokumentumait, valamint változatos raktársétáink alkalmával bemutatjuk a múltbéli utazás-kultúra legizgalmasabb pillanatait a középkortól az abszolutizmusig. A Levéltártudományi Szakkönyvtár könyvritkaságokat mutat be a két központi témához kapcsolódóan. Az utazás témakörben gyönyörű rézmetszeteket, útleírásokat tekinthet meg a látogató. Szó lesz újkori magyarországi titkos társaságokról, valamint a népi hiedelmekről, babonákról tanúskodó korabeli nyomtatott forrásokról. A Múzeumok Éjszakája sűrű programjait az ebben az évben először megnyíló kertben pihenhetik ki látogatóink.

A számtalan rendhagyó program mellett a Budai Várnegyed egyik legreprezentatívabb épületének Épületfelfedező sétáján megismerhetik a gyönyörű historizáló stílusú palota legizgalmasabb részleteit, építészeti megoldásait. Idén eltérően az eddigi évektől, az épület átfogó ismertetésén túl, tematikus sétákkal készülünk, fókuszálva egy-egy korszakra.

Az utazás témakörhöz kapcsolódva, Tamáska Máté építészetszociológus, Harc a Dunáért című előadását hallgathatjuk meg, amely a magyarországi és a környező országos kikötőinek történetéről. Az előadáshoz kapcsolódóan képekkel gazdagon illusztrált kamara kiállítást is megtekinthetnek a látogatók.

A gyermekek két Levéltárpedagógiai Foglalkozáson is részt vehetnek, Utazz II. József nyomában és Boszorkányok pedig nincsenek. Délután 15 órától este 20 óráig Történelmi kézműves varázs című programunkon várjuk a kisebbeket, ahol történelem ihlette ajándéktárgyakat készíthetnek.

Az Országos Levéltár kiállítótermében a Kik vagyunk? című kiállítás is látható lesz, amely az egykori és mai magyarországi nemzetiségek, etnikumok és a magyarok közötti kapcsolatok több évszázados történetének bemutatását tűzte ki céljául.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára főépülete a budai vár északi oldalán, historizáló stílusban Pecz Samu építész tervei alapján a múlt század elején épült fel. Az intézmény a magyar államiság legfontosabb történelmi dokumentumainak őrzője. Itt találhatók többek között történelmi jelentőségű családok, személyek, vállalatok és egyesületek, valamint államigazgatási szervek iratai, mintegy 30 ezer iratfolyóméret terjedelemben.