Most különösen sok a látnivaló az Állatkertben

Nemrégiben az ötszázezredik látogató is megérkezett.

Most különösen sok látnivaló, program és élmény várja a Fővárosi Állat- és Növénykert látogatóit. A kert szinte minden pontján kölykök, fiókák, kisállatok sokasága cseperedik, és egész nap változatos közönségprogramok, látványetetések, állattréningek kínálnak egészen különleges élményt. A Cápasuliba nemrégiben érkeztek új cápák, így már hatféle cápafajt lehet megcsodálni. A Lepkekertben pedig be is lehet menni a színpompás trópusi lepkék közé. Néhány nappal ezelőtt az ötszázezredik látogató is megérkezett.

Kölykök, fiókák, kisállatok mindenütt

Az elmúlt időszakban olyan sok kisállat jött a világra az Állatkertben, hogy szinte bármerre is indul a látogató, mindenütt cseperedő apróságok sokaságát láthatja. A legutóbb az Afrikában őshonos, veszélyeztetett fajnak számító szürkenyakú koronásdarvaknál volt gyermekáldás: Mami és Papi igen gondos szülők, 1999 óta már több mint két tucat fiókát neveltek fel sikeresen, most épp három fiókájuk kelt ki a tojásból. A rózsás flamingóknál az elmúlt hetekben egymás után keltek ki a kicsik a tojásból, így most már tizenkilenc fiókát láthatunk ezeknél a madaraknál. A legfiatalabbak még nemigen távolodnak el szüleiktől, a néhány hétnél idősebbeket viszont a felnőttek afféle „óvodai” csoportba terelik össze. Rajtuk kívül a legnagyobb rágcsálóknak számító vízidisznóknál, az aprócska termetű kínai muntyákszarvasoknál, a kaliforniai kontyosfürjeknél és a tigrispitonoknál is volt gyermekáldás mostanában. A Holnemvolt Várban – az Állatkert tavaly megnyílt játszóparkjában – pedig a minnesotai törpesertéseknél és a mangalicáknál is nemrégiben született, aranyos kismalacokban gyönyörködhetnek a látogatók.

Az elmúlt hetek kisállatai mellett sok olyan jövevény is látható, aki már régebben, a tavaszi hónapokban látták meg a napvilágot, de természetesen még mindig kölyöknek számítanak. Ilyen például a kis éji majom, a tatuk közé tartozó matakóknál született apróság, a nagy mara kölykök, a veszélyeztetett ázsiai vadkutyáknál, más néven vörös farkasoknál született kölykök, valamint azok a kisbárányok, akik a Holnemvolt Vár Majorságában cseperednek.

Az állatkölykök sorából természetesen Arunt, a kiselefántot, Indigót, a kisgorillát, valamint AnnaHannát és Lone-t, az ifjú orangutánokat is érdemes megemlíteni. Ők ugyan már több évesek, de mivel ezeknál a fajoknál az egyedfejlődés az emberéhez hasonlóan igen lassú, így a másfél éves kiselefánt és gorillakölyök, valamint a négy és fél éves kis orangutánok is gyereknek számítanak még.

Cápasuli és Lepkekert

Sok a látnivaló a fél éve megnyitott Cápasuliban, és a nyári, szezonális bemutatónak számító Lepkekertben is. A Cápasuliba a közelmúltban érkeztek újabb cápák, így a bemutatott cápafajok száma hatra emelkedett. A cápák mellett természetesen más tengeri állatokat, rájákat és rajhalakat is lehet látni ugyanitt.

A Lepkekertben most főként a trópusi Közép- és Dél-Amerikában őshonos lepkéket, mintegy két tucat színpompás faj több száz egyedét láthatja a közönség oly módon, hogy be is sétálhat a lepkék közé.

Állattréningek, látványetetések

Régebben szerencse kérdése volt, hogy a látogatók éppen akkor jártak-e egy adott állat kifutójánál, amikor ott etetés volt, vagy a gondozójuk más módon foglalkozott velük. Manapság viszont ezekből az érdekes eseményekből „Légy ott!” címmel programsorozatot állítanak össze. Ez a programsorozat éppen az idei szezonban újult meg. A nap folyamán a kert különböző pontjain több tucat érdekes, előre meghirdetett időpontban történő eseménnyel várják a közönséget. Ezek között vannak látványetetések, például a keáknál, a nagyragadozóknál, a kisebb majmoknál, a gorillacsaládnál, az óriásvidráknál, a sörényes hangyászoknál, a pelikánoknál, vagy éppen a földimalacoknál. Vannak etetéssel összekapcsolt állattréningek is: ilyen például az elefántiskola, a borjúfókák tréningje, vagy a „Fóka-móka” a kaliforniai oroszlánfókáknál.

Az év eleje óta több mint félmillió látogató

A sok programnak, látnivalónak és kisállatnak köszönhetően sokan keresik fel az Állatkertet. Épp ezen a héten, csütörtökön regisztrálták az idei év ötszázezredik látogatóját: Flóra, a négyesztendős gödöllői kislány keresztszüleivel látogatott el a kertbe, akik viszont Székelyföldről, Marosvásárhelyről érkeztek. Az Állatkert egy 4 évszakos bérlettel kedveskedett félmilliomodik látogatójának.