Ékszerek Éjszakája 2019 a Ráth György-villában

Idén szeptember 20-án ötödik alkalommal kerül megrendezésre a kortárs ékszereket bemutató programsorozat, az Ékszerek Éjszakája, ahol kiváló hazai és külföldi ékszertervezők alkotásaival találkozhatnak az érdeklődők.

A rendezvény kétéves tematikája szerint a páros években sok helyszínen zajló kiállítás-sorozattal találkozhatunk - amely elsősorban a hazai alkotóknak biztosít megjelenési lehetőséget -, míg a páratlan években egy nemzetközileg is nyitott pályázati anyagból rendezett kiállítás kerül bemutatásra. 2019 is egy ilyen év lesz; a nyílt pályázat hívószava: CONTROLS/CTRL+S. Az Ékszerek Éjszakája csapata nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minden évben egy magasan kvalifikált zsűri gondjaira bízza a kiállítási anyag összeválogatását. Idén a mexikói származású ékszertervező művész, Jorge Manilla, valamint Erato Kouloubi és Niki Stylianou, görög származású ékszertervezők (az Athen Jewelry Week szervezői), a magyar oldalról pedig Etentuk Inemesit, az Artlocator magazine főszerkesztője alkotják a pártatlan zsűri egységét. A több mint 130 jelentkező közel 230 pályamunkáját értékelő csapatnak idén sincs könnyű dolga. Az újszerűség, a koncepció, az anyagválasztás, a kivitelezés, az esztétika egységessége mutat mérvadó irányt. A kiállítási anyagnak idén az Iparművészeti Múzeum részét képező, gyönyörű Ráth György-villa ad otthont, ahol a kortárs tárgyak a szecesszió jegyeit viselő enteriőrrel párosítva izgalmas esztétikai élmény megtapasztalására hívnak bennünket. A kiállításmegnyitó alkalmával kerül sor a „CONTROLS/CTRL+S” pályázat résztvevőinek díjazására. A legjobbnak ítélt alkotók között nagy értékű nyeremények találnak gazdára.

A programsorozat a nagyszabású kiállítás mellett további izgalmas eseményekkel egészül ki. Ilyen, a tavalyi év nagy sikerét hozó szakmai előadások, amely idén a korábban említett három külföldi zsűritag személyes szakmai munkásságát bemutató prezentáció lesz. Itt az érdeklődők közelebbről is megismerhetik a kortárs ékszer jeles képviselőinek gondolkodását, alkotói attitűdjét. Az esemény szervezői számára különösen fontos, hogy a hazai ékszertervező szakma képviselőinek alkotói lehetőséget is biztosítsanak, ahol a résztvevők egy teljesen új szemléletmódot sajátíthatnak el az ékszertervezés-, és készítés terén. Ezért külön öröm, hogy a beszámolók mellett Jorge Manilla egy ötnapos tematikus workshop-pal is készül, amit a művész kifejezetten az Ékszerek Éjszakája eseményére dolgozott ki, és ahol egy magyar alkotókból összeállt 12 fős csapat vehet részt rajta.

Idén négy hétre bővül a kiállítás időtartama, amely a szeptember 20-i megnyitóval veszi kezdetét. Ennek köszönhetően az idei Designhét Budapest programsorozatában is helyet kap majd, egy különleges tárlatvezetés keretén belül, ahol Spengler Katalin műgyűjtő, kurátor gondolataival gazdagodva járhatjuk végig a kiállítást.

Kiemelt programok:

Díjak és átadók:

Athen Jewelry Week díj: átadja Erato Kouloubi és Niki Stylianou, kiállítási lehetőség a 2020-as Athen Jewelry Week-en

Műgyűjtői díj: átadja Spengler Katalin műgyűjtő, egy kiállított tárgyat amely bekerülhet páratlan gyűjteményébe

Artmagazin díj: átadja Topor Tünde az Artmagazin főszerkesztője, megjelenési lehetőség a soron következő számban

Ékszerek Éjszakája díj: átadja az alapító csapat, nagy értékű szerszám vásárlási utalvány és egy egyedi csiszolású drágakő

Fontos! A díjátadóval egybekötött megnyitó esemény meghívóhoz, a kiállítás megtekintése a megnyitó napján regisztrációhoz kötött.

Szakmai előadás:

2019. szeptember 21. - A program minden érdeklődő számára szabad részvételt biztosít, viszont regisztrációhoz kötött.

Tárlatvezetés

A program minden érdeklődő számára szabad részvételt biztosít, viszont regisztrációhoz és belépődíjhoz kötött. A kiállítás 2019. október 20-ig látogatható. Ráth György-villa (1068 Budapest, Városligeti fasor 12.)