Idén a CineFest Európai Mozi Nagykövetei: Vanessa Redgrave és Franco Nero

16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 2019. szeptember 13-21., Miskolc.

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál az Európai Mozi Nagykövete díjat 2016-ban alapította, első díjazottja Juliette Binoche volt. A fesztivál idén milliók bálványait, az Osar-díjas Vanessa Redgrave-et és Franco Nero-t tünteti ki. Az angol-olasz színészházaspár személyesen veszi át a díjakat a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, szeptember 19- én.

Vanessa Redgrave és Franco Nero az Európai Mozi Nagykövete díjakat személyesen veszik át a CineFesten szeptember 19-én, csütörtökön, 18.30-kor Művészetek Háza Pressburger termében. Ezt követi a Django (r.: Sergio Corbuci, 1966) c. film vetítése, majd  a Julia (r.: Fred Zinnemann, 1977) című alkotást is láthatják a nézők, amely az Oscar-díjat hozta meg Vanessa Redgrave számára.

Vanessa Redgrave Oscar-, Golden Globe-, Emmy- és Tony-díjas színésznő, aki elnyerte a Cannes-i Filmfesztiválon a legjobb női alakítás díját, valamint a Screen Actors Guild Award és Brit Filmakadémia kitüntetettje is. Több évtizedes pályafutása során hatszor jelölték Oscar-díjra és olyan legendás rendezőkkel dolgozott együtt, mint például Tony Richardson, Bille August – aki az idei CineFest egyik díszvendége és életműdíjasa -, James Ivory, Karel Reisz, Fred Zinnemann, Joe Wright, Sidney Lumet, Richard Attenborough és Michelangelo Antonioni. A UNICEF jószolgálati nagykövetének választotta.

Királynőként éppúgy uralja a színpadot, mint a filmvásznat. A Redgrave-művészcsalád tagjaként (édesapja Sir Michael Redgrave színész) korán kapcsolatba került a színházzal és a filmmel. Vanessa Redgrave felejthetetlen alakítást nyújtott Isadora Duncan szerepében éppúgy, mint a Juliában, az Ó, az a csodálatos háborúban, a Gyilkosság az Orient expresszen, a Kísértetház,  a Mission: Impossible és a Szellem a házban című remekművekben – hogy csak néhány filmet emeljünk ki több száz szerepe közül.

Franco Nero, az acélos tekintetű olasz színész számára a szakmai áttörést az 1966-os Django hozta meg – Sergio Corbucci italowesternje kultfilm lett, melynek több folytatása is készült és olyan rendezőket inspirált, mint Quentin Tarantino. A 2012-es Django elszabadul című filmben - melyet Leonardo DiCaprio, Christoph Waltz és Jamie Foxx főszereplésével forgatott Tarantino -, Franco Nero, a legenda egy cameo-szerepben tűnik fel.

A 1967-es Camelot című filmben, Sir Lancelotot alakította. Itt játszott először Vanessa Redgrave-vel, akivel egymásba szerettek, és nem sokkal később gyermekük született. Az Oscar-díjas színésznőt Franco Nero 2006-ban vette feleségül. Százezrek emlékeznek Damiano Damiani maffiafilmjeire az 1970-es évekből, például az Egy rendőrfelügyelő vallomása az államügyésznek és a Miért ölnek meg egy bírót? című alkotásokra, továbbá a Keoma, valamint  a Mint a bagoly nappalra című filmekre, valamint Rainer Werner Fassbinder és Luis Buñuel remekeire, a Querelle-re és a Tristanára.

Franco Nero több szállal is kötődik Magyarországhoz, itt forgatta a Honfoglalás és a Sacra Corona című Koltay Gábor rendezte filmeket, majd 2008-ban Almási Tamás Mário, a varázsló című filmjének főszerepét alakította.

Emlékezetes szerepe a Még drágább az életed főgonosza, ahol Bruce Willisszel játszott együtt. 2005-ben a Forever Blues című filmmel rendezőként is bemutatkozott. 2017-ben a John Wick-széria második felvonásában tűnt fel – hogy csak néhány szerepet említsünk Franco Nero több mint kétszáz alakítása közül.