A FUGA rendhagyó árverése páratlan ritkaságokkal

Tárlatvezetés a FUGA rendhagyó árverési kiállításán.

Művészettörténészek, műkritikusok és kurátorok mutatják be szeptember végén a 10 éves FUGA árverési kiállításának legérdekesebb tételeit. A Budapesti Építészeti Központ életének első árverése, a kétnapos születésnapi aukciómaraton október elején lesz. Itt olyan tárgyakra lehet majd licitálni, mint Fehér László, Pinczehelyi Sándor, Lucien Hervé, Benkő Imre művei, Jeney Zoltán kottája, Erdei Ferenc kézirata és Janáky István, Bán Ferenc építészeti rajzai.

Az aukcióra bocsátott műtárgyak választéka éppen olyan sokszínű, mint a most 10 éves FUGA kulturális kínálata: régi filmplakátok, képzőművészeti alkotások, fotók, kéziratok és kották, designalkotások és Magyarországon először építészeti rajzok és makettek kerülnek kalapács alá.

A tárlatokat a szeptember 25-én, szerdán 18 órakor, illetve 27-én, pénteken 16 órakor kezdődő tárlatvezetéseken lehet jobban megismerni: szerdán B. Nagy Anikó művészettörténész, Szigeti Szilvia textiltervező és Radnóti Tamás belsőépítész, a Határtalan Design kiállítás alapító kurátorai és Nagy Bálint, a FUGA vezetője mutatja be a kiállított ritkaságokat, 27-én, pénteken pedig Bán András műkritikus és Nagy Bálint vezetésével tekinthetők meg a tételek.

A művészek, örökösök, gyűjtők által felajánlott alkotások teljes bevételét a FUGA fejlesztésére fordítják: a mintegy 700 tételből válogató vásárlók a független kultúrát szolgáló FUGA következő tíz évének sikerét támogatják, miközben páratlan ritkaságok tulajdonosává válnak.

Az október 1. és 7. közötti fesztiválon délelőttől késő estig nyitva áll majd a FUGA kapuja: előadások, interjúk, nemzetközi konferencia, kiállítások és beszélgetések váltják egymást, esténként pedig zenével, illetve irodalmi esttel zárják a napot. A születésnapi ünneplés a kétnapos aukciómaratonnal (október 5–6) zárul, majd október 7-én, az Építészet Világnapján megnyíló új kiállításokkal és előadással vágnak bele a következő tíz évbe.