Óriási sikerrel zárult szeptember 21-én, szombat este a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

A Művészetek Házában megrendezett ünnepélyes zárógálán részt vettek a filmszakma képviselői, hazai és külföldi alkotók jelenlétében átadták a fesztivál díjait.

Bíró Tibor, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója a záróünnepségen kiemelte: “Nagy öröm számunkra, hogy Miskolcot immár 16. éve szeptemberben egy nyüzsgő, programokkal és alkotókkal teli filmes fővárossá tudjuk változtatni. Köszönhető ez a közönség és a filmszakma töretlen érdeklődésének, támogatásának és azoknak a hazai és külföldi alkotóknak, akik ellátogatnak a CineFestre és bizalmat szavaznak a fesztiválnak azzal, hogy először itt kerül a nagyközönség előtt vászonra az alkotásuk. Büszkék vagyunk rá, hogy - hasonlóan az előző évekhez -, idén is a CineFest versenyprogramjának valamennyi alkotása magyarországi premier. Külön öröm számunkra, hogy a legújabb magyar filmek szinte mindegyike a mi fesztiválunkon mutatkozott be először.”

A CineFest zárógáláján köszöntő beszédet mondott Káel Csaba, filmügyi kormánybiztos és Dr. Kiss János, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere.

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos  elmondta: “Hazajöttem Miskolcra, hiszen én is ebben a nagyon szép városban születtem. Roppant büszke vagyok a CineFestre, melynek szervezői megalapították Magyarország legnívósabb filmfesztiválját, amelyet ma már nemzetközi szinten is a kiválóak között jegyeznek. Szeptember elsején neveztek ki a magyar mozgókép kultúra kormánybiztosának, nagy öröm számomra, hogy ebben a munkában olyan kiváló partnerekre is számíthatok, mint a CineFest. Ebben a fesztiválban számomra az a legcsodálatosabb, hogy Miskolc és környéke lenyűgöző filmes örökségét tiszteletben tartva mutatja be a jelen filmtermését - így üzen a jövőnek.”

A 16. CineFest Nemzetközi Filmfesztivál fődíját - a Pressburger-díjat -, és a fiatal magyar alkotóknak alapított CineNewWave díjat Káel Csaba filmügyi kormánybiztos adta át a nyerteseknek.

Az ünnepségen személyesen vette át a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Életműdíját az egykori James Bond, George Lazenby. A díjkiosztó után a világsztár jelenlétében levetítették az idén ötven éves James Bond remekművet, az Őfelsége titkosszolgálatában c. filmet.

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon több mint 110 filmet vetítettek le, ebből 4 új magyar filmet Miskolcon láthatott először a közönség. A nagyszabású nemzetközi fesztivál 9 napja alatt 22 ezernél is több néző vett részt a 142 vetítésen. Közel 100 hazai és külföldi alkotó kísérte el filmjét Miskolcra.

A nagyközönség szeretete és a filmes szakma töretlen figyelme idén is végigkísérte a fesztivált.

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai:

Pressburger Imre díj - A fesztivál fődíja a legjobb filmnek:

MONOS

Rendező: Alejandro LANDES

Zukor Adolf díj - A fesztivál Nagydíja:

A VILÁGÍTÓTORONY / THE LIGHTHOUSE

Rendező: Robert EGGERS

Legjobb kisjátékfilm:

ATO SAN NEN / THREE YEARS MORE

Rendező: Pedro COLLANTES

Dargay Attila díj – A magyar animáció ifjú tehetsége:

Hegyi Olivér

CineNewWave díj:

SZOKÁSJOG / THE BUZZ

Rendező: FÜZES Dániel

CineDocs díj:

CHRIS, A SVÁJCI / CHRIS THE SWISS

Rendező: Anja KOFMEL

Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrijének díja:

MONOS

Rendező: Alejandro LANDES

FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja:

A VILÁGÍTÓTORONY / THE LIGHTHOUSE

Rendező: Robert EGGERS

A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja:

TEHERÁN: A SZERELEM VÁROSA / TEHRAN: CITY OF LOVE

Rendező: Ali JABERANSARI

Életműdíj:

Bille August és George Lazenby

Az Európai Mozi Nagykövete díj:

Vanessa Redgrave és Franco Nero

Közönségdíj:

KONTROLL NÉLKÜL / SYSTEM CRASHER

Rendező: Nora FINGSCHEIDT