Október 1. – Zene világnapi flashmob a Vörösmarty téren

25 éves a MUS-E Magyarország.

2019. október 1-én nagyszabású flashmob-bal készült az idén 25 éves MUS-E Magyarország. A fővárosi MUS-E kisiskolások csoportja, kiegészülve a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékeivel (összesen több, mint 100 gyermek), és egy 25 fős nemzetközi delegációval, őszi témájú magyar népdalokat énekelt a Zene világnapján, a Vörösmarty téren. A MUS-E programot, ahogy a zene világnapjának létrejöttét is, Yehudi Menuhin világhírű hegedűművészhez kötjük, hiszen mindkét kezdeményezés megálmodója ő volt. Pontosan ezért van a MUS-E „évnyitó” minden évben ezen a napon.

A MUS-E (Musique-Europe) mintaprogramot Menuhin indította útjára 1994-ben, amelynek a gyerekek, a pedagógusok és a művészek egyaránt résztvevői, célcsoportjai. A program az elit művészképzés helyett társadalmi célzatú, és a művészetek emberformáló erejét használja fel. A programot mára már tíz európai ország hozzávetőlegesen 400 iskolájában alkalmazzák, évente közel 40 ezer gyermek bevonásával, és 1000 művész közreműködésével.

A MUS-E program, amelynek célja az elfogadásra, önkifejezésre, együttműködésre, pro-aktivitásra és kreativitásra nevelés a művészetek segítségével, idén ősszel 6 település (Budapest, Debrecen, Békéscsaba, Tatabánya, Győr és Zalaegerszeg) 19 alsó tagozatos osztályában folytatódik Magyarországon.

Az esemény szerves része a We All Count (Mindannyian számítunk) elnevezésű nemzetközi szakmai találkozónak, amelynek ezúttal Budapest ad otthont. A WAC egy 2018 – 2020-ig tartó nemzetközi stratégiai partnerségi projekt, mely az Erasmus+ program keretén belül valósul meg 3 európai ország részvételével. Felismervén azt, hogy az oktatásban elérni kívánt bármilyen változáshoz szektorokon átívelő együttműködésre van szükség, az európai MUS-E szervezetei mellett más entitások is (mint például a pedagógusképzésért felelős felsőoktatási intézmények, az iskola-irányítás szakmai és gazdasági szervezetei, az önkormányzatok, és maguk az iskolák is) résztvevői a programnak. Fő célunk a jó gyakorlatok megismerése, megosztása és átadása, hogy azokat egyesítve egy olyan közös európai beavatkozási modellt tudjunk megalkotni, amelyet a jövőben más európai intézmények is szabadon tudnak alkalmazni.

A magyar MUS-E program beindulása óta közel 1000 kisdiákkal foglalkozott éveken keresztül. Többen közülük kiváló eredménnyel végezték el az általános iskolát, illetve gimnáziumot, és számos kulturális és közismereti versenyt megnyertek, társadalmunk aktív, gondolkodó és alkotó tagjaivá váltak.