A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítását nyitják meg Stuttgartban

A Stuttgarti Kulturális Intézet a Petőfi Irodalmi Múzeum nagysikerű kiállítását mutatja be Stuttgart városi fesztiválja keretében 2019. október 19-én.

Szó szerint az evés-irodalom kerül terítékre. A sokszínű magyar irodalom gasztronómiai gazdagságát olyan kiemelt témákon keresztül mutatják be, mint például az evés és a szakralitás vagy az ételek és a nemzeti identitás viszonya. Az étel élvezete és az evésben rejlő erotika, de akár furcsaságok bekebelezése is gyakran bukkan fel az irodalmi szövegekben.

A kiállításban az írói relikviáknak egy sajátos, korábban aligha látható válogatását tálaljuk: klasszikus és kortárs íróink konyhai eszközei, edények, tányérok, evőeszközök, poharak sokaságát tekinthetik meg a látogatók. Német nyelvre fordított magyar irodalmi szövegek segítségével reflektálunk napjaink gasztro-őrületére, megmutatjuk, hogy nemcsak az evés öröme vagy az étel hiánya az örök jelenség, de a róla való beszéd is.

A kiállítást megnyitja Dr. B. Szabó Dezső igazgató, aki Dr. Szilágyi Judit főmuzeológus, kurátorral beszélgetve mutatja be a kiállított tárgyakat és a tárlat koncepcióját. A Dr. Peller Jazz Band gondoskodik a zenei aláfestésről, a büfében pedig stílszerűen Jókai bablevest fogyaszthatnak, illetve Igazi Csíki sört kortyolhatnak az érdeklődők. A kiállítás megtekinthető 2019. december 13-ig. A tervek szerint Bécsben és Berlinben is bemutatásra kerül a következő évben.

Hirdetés