Díjat nyert a Valan látványtervezője

Díjat nyert a Valan – Az angyalok völgye c. film látványtervezője, Damokos Csaba az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon.

2019. október 15-20. között rendezték meg az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivált Szolnokon, amely a filmes látványtervezők munkásságát állítja középpontba. A fesztivál Európai nagyjátékfilmes versenyprogramjában szerepelt Bagota Béla első nagyjátékfilmje, a Valan – Az angyalok völgye. A film látványtervezője Damokos Csaba, nyerte el a kategória megosztott második díját.

A fesztiválzsűri indoklása szerint: “A látványtervező helyszínválasztásával drámai kontrasztot teremtett a fenséges természeti táj és a szűk, nyomasztó belsők között. A zárt, érzelemmentes, eltompult emberi környezet színvilága hitelesen érzékelteti a dráma emocionális világát, kivételes ellentétbe állítva a természet tiszta tónusaival.”

A Valan – Az angyalok völgye, Bagota Béla nagyjátékfilmje a skandináv bűnügyi történetek nyomvonalán haladó, éjfekete, sokkoló thriller. A film fő helyszíne az erdélyi bányaváros, Balánbánya, de a filmet Sepsiszentgyörgyön, Brassóban és Budapesten is forgatták. A magas hegyek közé ékelt, hófödte, részben lakatlan Balánbánya tökéletes terep Bagota titkokkal teli krimijéhez. Ide álmodta meg a film látványvilágát Damokos Csaba.

Damokos Csaba az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál díjával kapcsolatban elmondta:

„A Valan hatalmas kaland volt, keresett, talált és épített helyszínek, mindent meghatározott a hegy és a tél. A terepszemlén az volt a fő kérdés, hogy lesz-e elég hó. A díszletépítés és a forgatás alatt sokszor előfordult, hogy mellig érő hóban gázoltunk, de az is hogy teherautóval hordtuk a focipályán raktározott havat a helyszínre, hogy stabilizáljuk a látványt, de festettünk pink homlokzatot is, -20 fokban. Csapatmunka. Valamikor pályakezdő koromban mondta a néhai, legendás látványtervező, Banovich Tamás: ez egy hálátlan szakma, ha rosszul csinálsz valamit, mindenki kiszúrja, ha jól csinálod, az mondják - mi ebben a díszlet? Igaza volt. Természetesen nagyon örülök a Trauner Fesztivál díjának, annak még jobban, hogy ez a seregszemle a látványtervezők munkájára fókuszál.”

A Valan – Az angyalok völgye főszereplője Péter (Krisztik Csaba), aki nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz Brassóban. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja. Julinak huszonkét évvel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban. Péter egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanúja, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinek nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonaival is.

Bagota Béla első mozifilmje, a Valan – Az angyalok völgye a Mátrix Film produkciójában Kántor László producer vezetésével készült.

Az alkotás a Mozinet forgalmazásában november 21-től lesz látható a hazai mozikban.