Épületbejárás és tárlatvezetés az Egy erdélyi műterem Szentendréről kiállításban

2019. november 6. szerda 11:00., a tárlatvezetést a kiállító művész, Paulovics László tartja.

Paulovics László zarándokfestő, aki egész életében állandóságra vágyott. Szatmári műtermét a Ceausescu-diktatúra fölcseréltette, így a művész először az NSZK-ba sodródott, majd végső révként a festők városába, Szentendrére. Számtalan technikával örökítette meg, dolgozta át közvetlen környezetét, élettapasztalatait: folyóirat- és könyvillusztrációk, ex librisek, könyvborítók, plakátok, színházi díszlet- és jelmeztervek, műsorfüzetek, grafikák, festmények temperával, olajjal, kis méretű muráliák, üvegablakok, kerámiák, textilkompozíciók, kovácsolt vas munkák egyaránt részei életművének.

A Hagyományok Háza kiállításában a pop art formai eszköztárát felvonultató festmények mellett néprajzi tárgyakat, kerámiákat, festett bútorokat és népi fafaragott tárgyakat is bemutatnak, amelyek a művész szentendrei otthonának, műtermének díszei. Mesél az alkotás folyamatáról, az életét, művészetét meghatározó fontos eseményekről, művészetét érintő kihívásokról, ihletet adó élethelyzetekről.

Paulovics László (1930–) erdélyi magyar grafikus, festő, díszlettervező, sokoldalú művészetét Szőcs István így jellemzi: „Állandóan küzd benne a korszerűségre való törekvés az őszinteséggel, viaskodik a grafikus a festővel, a tudatosság, a céltudatos témaválasztás és kidolgozás meg a belülről jövő spontán játékkal."

Tárlatvezetések Paulovics László festő-grafikus vezetésével további időpontok:

November 15., 15.30, December 15., 11.00

Online regisztráció itt.

Hagyományok Háza, Kallós Zoltán kiállítótér

Az épületbejáráson megismerheti a Hagyományok Házát a földszinttől a padlásig, bejárhatja a kerengőt, megcsodálhatja az Átriumot és felfedezheti a színháztermet a zárt karzatról. Vezetett túrán olyan tereket, termeket és titkokat mutatnak meg, amelyeket kizárólag ezen alkalmak során árulnak el a tárlatvezetők.