Budapesti Téli Fesztivál és Vásár

2019. november 8. és 2020. január 1. között Európa legszebb adventi rendezvénye.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ a főváros egyik legszebb terén, a megújult Vörösmarty téren 2019. november 8. és 2020. január 1. között megrendezi az Európa legszebb adventi rendezvényei között számon tartott Budapesti Téli Fesztivált és Vásárt. A Budapesti Téli Fesztivál és Vásár, mely több mint 800 ezer látogatójával – több éve a tíz legszebb európai karácsonyi vásár között szerepel – egy olyan már márkává vált attrakció, mely nagyban hozzájárul Budapest desztináció nemzetközi turisztikai sikereihez. A Fővám téren, a Deák téren és a Városháza parkban a helyi adottságok miatt csak kevesebb pavilon került felállításra, de természetesen itt is a megszokott magas minőségű termékekkel és igazi vásári hangulattal várják az érdeklődőket.

A vásárt – a Vörösmarty, a Deák és a Fővám téri, majd adventtől a Városháza parki ünnepi jelenléttel – egy olyan nagyszabású téli fesztivállá kívánja fejleszteni folyamatosan a BFTK, ahol egy hatalmas közösségi téren, a karácsonyra méltóképpen készülve, vendégül láthatjuk a helyieket, a magyar családokat. A magyar népi és nemzeti tradíciók, a hagyomány ápolása és bemutatása kiemelt cél, ugyanakkor – a mai kor igényeihez igazított design – innovatív módon jelenik meg mind a kézműves, mind a gasztronómiai kínálatban. Az adventi időszakban a Vörösmarty téren megrendezett vásár a budapestiek és a fővárosba kizárólag ezen eseményre érkező hazai és külföldi vendégek kiemelt érdeklődésére számot tartó téli fesztivál. Az adventi kulturális és gasztronómiai rendezvény küldetése a családi vállalkozások által készített kézműves termékek, valamint a helyi termelők bemutatása a gasztronómián keresztül, mindezt hangulatos környezetben, itt Budapest szívében.

A BFTK szervezésében megvalósuló, illetve a BFTK által koordinált fesztiválokon több mint egy  millió vendég fordul meg évről évre, így ezek garantált megvalósítása tekinthető a BFTK legnagyobb kulturális-turisztikai missziójának. A Budapestre látogatók hozzávetőleg 60%-a (mintegy 2,5 - 3 millió vendég) kifejezetten a kulturális programkínálat miatt érkezik a városba — beleértve a fesztiválokat is. A karácsonyt az egész keresztény világ ünnepli. A Vörösmarty téri téli fesztivál programjai, üzenete: hagyomány, ünnep, kereszténység és a családi értékek ápolása is ezt a várakozást szeretné valódi ünneppé tenni. A BFTK a téli fesztivál keretében a Vörösmarty téren bemutatja a magyarság kulturális értékeit: a hagyományokból táplálkozó, a mai kor design-elvárásait is megmutató kézműves remekekkel, a tradicionális magyar gasztronómiai termékekkel, a tájegységekre jellemző ételek és borrégiók kínálatának felsorakoztatásával, színpadi produkciókkal, népi és keresztény hagyományokat továbbadó játszóházzal, karitatív programokkal; az adventi időszakban gyertyagyújtással, karácsonyfa állítással várja a látogatókat.

Szoborvédelem új köntösben - A Vörösmarty-emlékmű egyedülálló téli lefedést kapott

A formabontó ideiglenes építészeti munkáiról ismert Hello Wood stúdió friss szemlélettel nyúlt a Vörösmarty téren álló emlékmű téliesítéséhez. Budapest egyik leglátogatottabb tere nemrégiben esett át felújításon és a nemzet ébresztőjének emléket állító szoborcsoport is megújult. A Hello Wood egyedülálló ideiglenes teret alkotott a téli időszakban a fagyás-olvadás rongáló hatásának kitett mű fölé. A praktikum csak apropóként szolgált arra, hogy csavarjanak egyet a szoborvédelemről alkotott összes elképzelésünkön és egy 10 méter magas, acélból készült, szakrális hangulatú pavilonnal koronázzák meg az alkotást. A Vörösmarty tér és a november elején megnyílt Karácsonyi Vásár új ékköve az újra télen is látható szobor és pavilon együttese, amely példaként szolgálhat más európai közterek számára is. Budapest egyik kiemelt látványossága a Vörösmarty téren minden évben megrendezett Téli Fesztivál és Vásár. A forgatag középpontjában a carrarai márványból készült Vörösmarty Mihály-emlékmű áll, mely anyaghasználatából adódóan érzékeny a nedvesség és fagy okozta károkra. Az eddigi állagmegóvó megoldás ismerős lehet, a szoborcsoport az előző teleken fóliával volt letakarva, mely esztétikailag és műszakilag sem megfelelő megoldás.

 A Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának feladatai közé tartozik az emlékmű állagmegóvása, azonban a városfejlesztés fontos és előremutató eleme Budapest korszerű városképébe illő építmények elkészítése is.

“Hazádnak rendületlenül légy híve oh magyar”' hirdeti a talapzat. Vörösmarty életének is vezérfonala ez a gondolat, aki sokszor élt nélkülözésben, de mindvégig a nemzet jobbításán munkálkodott íróként, szerkesztőként, nyelvújítóként, országgyűlési képviselőként. Élete példa arra, hogy az akarat és a tettvágy mindig képes felülemelkedni a nehézségeken.

Szobra több mint egy évszázada hirdeti, hogy még nehéz, viharos évszázadokban is akadnak olyan értékek és személyiségek, melyek az együtt élő embereket képesek nemzetté kovácsolni. Az emlékmű fölé emelt, templomszerű pavilon méltósággal hirdeti ezt a gondolatot. Az építmény vonalvezetése és alaprajza is alkalmazkodik a mintegy 9 méter magas szobor méreteihez és a felújított tér elliptikus szerkesztéséhez. Letisztult formája igazodási pont a vásári kavalkádban. A pavilon, miközben kiemeli és láttatja a szobrot, szerkesztésének és anyaghasználatának köszönhetően légies, mégis markáns eleme lesz a térnek a Karácsonyi Vásár végeztével is.

A pavilon ideiglenes, a téli szezon végén szétszedett elemei a következő télen újra összeállíthatók a téren. A hatalmas, íves szerkezet könnyedségét a környezeti hatásoknak jól ellenálló acéllemezek biztosítják, a csapóesőtől védelmet nyújtó homlokzat alapanyaga átlátszó plexi. A Hello Woodnak ez az első nagyrészt acélból készült alkotása, de mégis illeszkedik az eddigi munkák sorába: a tervezés során az építészeti minőség mellett most is fontos szempont volt, hogy az épület rövid idő alatt építhető-bontható, valamint könnyen szállítható és raktározható legyen. Az építész iroda számára lényeges, hogy a látványos állagmegóvó megoldás példaként szolgáljon, ezért a jövőben a pavilon elkészítésében résztvevő partnerek közreműködésével hasonló projektek megvalósítását is tervezik.

További információ itt.