Elérhető az interneten Szőcs Petra Déva című nagyjátékfilmjének előzetese

Hamarosan vetíteni kezdik a magyar mozik.

A Déva világpremierje a 75. Velencei Filmfesztivál Biennale College Cinema szekciójában volt, első bemutatkozása után több nagy presztízsű filmfesztivál (Sevilla, Göteborg, Wroclaw, Linz) programjába is beválogatták. A rangos cottbusi fesztiválon nemrég pénzdíjjal járó elismerést is nyert: a háromezer eurós pénzjutalommal járó Dialog díjat kapta meg, amelyet a kultúrák közötti elfogadásról szóló filmnek ajánl fel a német külügyminisztérium.

Magyarországon a Titanic közönsége láthatta októberben. A film november végén kerül moziforgalmazásba, első vetítése november 30-án lesz a Tabán moziban, december 1-jén pedig a Toldi moziban lehet majd megnézni.

A Déva egy árvaházban élő albínó lány, Kató és egy önkéntes, Bogi kapcsolatáról szól. A film a gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki, és új színben láttatja Déva posztszocialista világát.

A Déva Szőcs Petra első nagyjátékfilmje. Világpremierje a velencei filmfesztiválon volt, novemberben a sevillai filmfesztivál programjába, az év elején Göteborgba is beválogatták. A rendező A kivégzés című rövidfilmjét – amely a Déva előzményének is tekinthető – a budapesti Friss Húson, majd a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában vetítették, Csoszogj úgy című rövidfilmje pedig 2016-ban szerepelt többek között Clermont-Ferrand-ban, Szarajevóban és a Friss Húson is. Mindkét film több nemzetközi díjat nyert.

A Déva című film forgatókönyvírója Nagy V. Gergő és Szőcs Petra, producere Fülöp Péter, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Dunai László, a rendező munkatársa Bodor Balázs. A főbb szerepeket Nagy Csengelle, Mohamed Fatma és Komán Boglárka játsszák, a gyerekszerepekben a Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékei láthatók. A film Déván és Petrozsényben forgott.

Az előzetes itt található.