drMáriás és Weiler Péter Önarckép Trianonnal - Száz év határ című kiállítása a Brody Studiosba

drMáriás és Weiler Péter egy százéves, a múlt nyomait büszkén vállaló budapesti bérházat öltöztetnek fel vadonatúj műveikkel.

Festészeti installációjukkal olyan szellemi utazásra hívnak, ahol örömteli és fájdalmas témák együtt segítik azt, hogy feldolgozzuk, s közelebbivé tegyük számunkra ezt a határok szabdalta száz évet. Az alkotókat a jövőbe tekintés inspirálja, amihez a múlt ismerete elengedhetetlen. A kiállítás ideje alatt tárlatvezetéseket tartanak majd a téma prominens szakértői, érintettjei. A kiállítás (Brody Studios 1064 Budapest, Vörösmarty utca 38.) december 14-ig tekinthető meg. Az alkalomra a Pauker nyomda a két művész albumát jelenteti meg, amelyek a helyszínen bemutatásra kerülnek.

drMáriás alkotói nyelvezetére a kritikai hangvétel, valamint a kelet-európai identitásból, történelmi és politikai sajátosságokból fakadó létkérdések jellemzők, amelyben az avantgárd, a dadaizmus, a pop-art, a szürrealizmus és egyéb eszközökkel operál. 1966-ban született Újvidéken. 1986 és 1991 között a Belgrádi Művészeti Egyetemen tanult. 1991. október elsején kényszerült Magyarországra menekülni az egykori Jugoszláviából.

A nyolcvanas évek vége óta rendszeresen kiállít. Több száz egyéni és csoportos kiállítás résztvevője. Magyarországon a Godot Galéria és az A38 Hajó rendszeres kiállítója, emellett a budapesti Ludwig Múzeum, a debreceni MODEM, a pécsi Zsolnay Negyed és a győri Rómer Flóris Múzeum mutatta be átfogóan művészetét. Egyéni kiállításai voltak Londonban, New Yorkban, Pekingben, Szentpéterváron, Bécsben, Brüsszelben, Prágában, Belgrádban és egyebütt. Festményei köz- és magángyűjteményekben szerepelnek Budapest mellett Londonban, Münchenben és Szentpéterváron.

Weiler Péter művészetét az élénk színek, játékos témák, és az elmúló idő iránt érzett melankólia jellemzi. Műveiben az élet banális pillanatait rögzíti pillanatfelvételek formájában, ahol a főszereplő interakcióban van a környezetével, időben és térben. A közérthető kommunikációs nyelvvel a magyar közélet és formakultúra sajátos egyvelegét írja le, ami egyszerre szerethető és szívbe markolóan megejtően emberi.

Weiler a kiállításait, mint rendezvényeket is önkifejezési céllal szervezi. Nagy hangsúlyt helyez az innovatív kommunikációra, tér és zenei élményre, ami keretbe szervezi a munkákat. Weiler performance akciókat és street-art megmozdulásokat is szervez, amik közéleti témákra hívják fel a figyelmet.

2019-ben felvételt nyert Amerika egyik legjobb művészeti iskolájába, jelenleg 3 éves mesterképzésen vesz részt a New Yorki School of Visual Arts egyetemen.