Világklasszisok és ígéretes tehetségek a 2019. évi Arany Medál-díjasok

Végel László, Lukáts Andor, Nagy Ervin, Szász Attila, Mészáros Blanka, László Panna kapja idén az Arany Medál-díjat.

December 4-én, szerdán tartják az Arany Medál-díjak 11. átadási ünnepségét a fővárosi Bethlen Téri Színházban (Budapest, Bethlen Gábor tér 3.) A Mészáros Márton kulturális újságíró, lap- és könyvszerkesztő által még szakmai pályafutása megkezdése előtt, kamaszként alapított kitüntetést az alábbi kategóriákban adják át:

• Az év írója: Végel László, Kossuth-díjas író

• Az év színésze: Nagy Ervin, Jászai Mari-díjas színművész

• Az év színésznője: Mészáros Blanka, színművész

• Az év filmrendezője: Szász Attila, filmrendező

• Az év legígéretesebb fiatal tehetsége: László Panna, színművész

• Életműdíj: Lukáts Andor, Kossuth-díjas színművész-rendező

A díjátadáson Földes László (Hobo), Kossuth-díjas bluesénekes, dalszerző és Kiss Zoltán gitárművész fellép, többek között a Hé, Magyar Joe címmel idén megjelent duplalemezük zenei anyagából válogatva. Az esemény állandó háziasszonya Juhász Anna irodalmár kulturális menedzser. A díjátadók teljes névsorát később jelentik be, de annyit elárulnak: Halász Judit, Kossuth-díjas színművész, a kilencvenegyéves Csernus Mariann, Kossuth-díjas színművésznő, Magyarország legidősebb aktív színpadi színésze, valamint Mészáros Márta, Kossuth-díjas filmrendező is díjat ad át. (Halász az év színésznőjének járó kitüntetést 2016-ban, Csernus az életműdíjat 2018-ban vehette át.)

A díjazottak a villányi Vylyan Pincészet és az egri Kovács Nimród Borászat felajánlásából értékes borokat tartalmazó ajándékban, továbbá virágcsokorban, elismerő oklevélben részesülnek. A vendégek és díjazottak a színpadi díjátadás előtt és után a Vylyan boraiból, a BB pezsgőiből kortyolhatnak, a Szamos Marcipán és a Pozsonyi úti házi rétesező kínálatából falatozhatnak.

Arany Medál-díj története

Az Arany Medál-díj egyedülálló kulturális közönségdíj, amelyet Mészáros Márton kulturális újságíró, lap- és könyvszerkesztő kultúrafogyasztó kamaszként 2008-ban alapított. A kitüntetésre minden évben egy hónapig lehet szavazni a világhálón, illetve két helyszínen: a fővárosi Bethlen Téri Színházban és a debreceni Apolló moziban. Évente tízezrek-százezrek voksolnak, az Arany Medál-díjnak idei évtől az eddigiek mellett két új médiapartnere van: az Új Forrás irodalmi folyóirat és a Presztízs Magazin.

A Bethlen Téri Színház 2013 óta állandó díjátadási helyszínként szolgál. Eddig negyvennyolc művész vette át az Arany Medál-díjat. A korábbi elismertek között van (mások mellett) Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, Bánsági Ildikó, Bálint András, Martinovics Dorina, Hámori Gabriella, Gálffi László, Básti Juli színművészek, Szász János, Till Attila, Enyedi Ildikó filmrendezők, Nádas Péter, Háy János, Dragomán György szépírók.

2019-es kitüntetettek

Végel László, Kossuth-díjas dráma- és regényíró. Az 1960-as évek óta a vajdasági magyar irodalom és közélet meghatározó alakja, művei angol, szerb, szlovén, német, holland és albán nyelveken egyaránt megjelentek. Eddigi munkásságáért többek között Déry Tibor-díjat, Füst Milán-díjat, Pulitzer-emlékdíjat, Hazám-díjat, valamint Konstantin Obradović-díjat kapott, a közelmúltban vehette át a Városmajor 48 Irodalmi Társaság Alapítvány Irodalmi Életműdíját. Idei kötete, a Temetetlen múlt önéletrajzi regény. Hetvennyolc éves.

Lukáts Andor, Kossuth-díjas színművész és rendező. 1972-ben a kaposvári Csiky Gergely Színház segédszínésze, öt év múlva a társulat “rendes” tagja lett. 1994-2008 között a budapesti Katona József Színház tagja volt, ahol a színészi munka mellett előadásokat rendezett. A Portugál című rendezése 1998-tól húsz éven keresztül – négyszázhuszonhárom előadást megélve – futott fut a Katonában. 2008-ban abszurd színházat alapított Sanyi és Aranka Színház néven, ahol játszik, rendez, pályázatot ír, világít. Kisjáték- és mozifilmekben is játszik. Hetvenhat éves.

Nagy Ervin, Jászai Mari-díjas színművész. 1999-ben Máté Gábor és Horvai István osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ezt követően a budapesti Katona József Színház szerződtette. Sokoldalú tehetségét prózai színészként zenés előadásokban is megmutatta, mostanában gyakorta űz gúnyt a „magyar macsó” szerepkörből, legutóbb Bodzsár Márk Drakulics elvtárs című októberben bemutatott moziszatírájában. Szerepelt Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Oscar-díjra jelölt filmjében, valamint főszereplője volt Herendi Gábor Kincsem című sikerfilmjének. 2012-ben Jászai Mari-díjat kapott. Ismert szinkronhang (Matthew McConaughey és Johnny Depp). Negyvenhárom éves.

Mészáros Blanka, színművész. 2015-ben végzett a Színművészeti Egyetem színész szakán Marton László, Forgács Péter és Hegedűs D. Géza osztályában. A 2015-16-os évadtól a fővárosi Katona József Színház társulatának tagja. Erőteljes drámai szerepekkel irányította magára a figyelmet. 2018-ban Junior Prima-díjban részesült. Nagy sikerrel játssza az orléans-i szüzet a Jeanne d'Arc című előadásban, amelyért idén a POSZT-on a legjobb 30 év alatti színésznő, a Színikritikusok Díján a legjobb női főszereplő kitüntetését kapta. Moziban először a Brazilok című vígjátékban tűnt fel, idén főszerepet játszott a Guerilla című „negyvennyolcas” nagyjátékfilmben. Huszonnyolc éves.

Szász Attila, filmrendező. 1996-ban producerként végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Filmkritikusként dolgozott, majd saját filmes céget alapított és filmforgalmazással kezdett foglalkozni. Később a PR szakmában kipróbálta magát, 2000-ben a VOX magazin főszerkesztője lett. 2001-ben készítette el első reklámfilmjét, majd felhagyott az újságírással. Első kisfilmjét 2004-ben készítette. Televíziós rendezései (A berni követ; Félvilág; Örök tél) feltámasztották a tévéfilmes műfajt, az Apró mesék című második világháborús első mozifilmjét több mint harmincezren nézték meg a mozikban. Az Örök tél című tavaly bemutatott televíziós filmjében nyújtott alakításért Gera Marina színésznő a napokban vehette át a Nemzetközi Emmy-díjat New Yorkban. Negyvenhét éves.

László Panna, színművész. A Katona József Színház Katona Klubbjában és a Radnóti Színház Ifjúsági Műhelyben ismerkedett meg a színészettel. Főszereplője volt a FOMO – Megosztod és uralkodsz című ősszel debütált magyar nagyjátékfilmnek, amely azt mutatja meg, hogyan buliznak a mai tinédzserek, és miként sodorhatja őket veszélybe a közösségi média. Szociológiát tanul a Budapesti Corvinus Egyetemen. Húszéves.