Budapest a második legnépszerűbb légidesztináció a téli ünnepek alatt

A magyar fővárost egyedül Helsinki tudta megelőzni az elemzés adatainak tükrében.

A ForwardKeys utazási elemző cég kutatása szerint - az 2019. december 15. és 2020. január 15. közötti időszak foglalásait vizsgálva - az EU-n belül Budapesten nőtt a második leggyorsabb ütemben a távolsági („long-haul”) légijáratok foglaltsága a téli ünnepi időszakban. A valenciai székhelyű elemző cég november végén publikált jelentése Helsinkit tette meg aranyérmesnek, ami a távolsági repülőjáratok foglaltságának dinamikáját illeti. A finn főváros 29,6%-os növekedést regisztrált a december 15. - január 15. közötti időszakra, ami csekély mértékben haladja csak meg Budapest 29,3%-os emelkedését.

A karácsonyi ünnepek közeledtével erőteljes lendületet vett Bukarest (28,4%), Lisszabon (27,2%), Porto (26,5%), Athén (22%), Koppenhága (18,5%), Madrid (18,3%), Prága (16,5%) és a világ leginkább turistabarát városának választott Amszterdam (14,4%) turizmusa is. A ForwardKeys szerint Helsinki növekedése elsősorban a Kínából és Japánból érkező ünnepi előfoglalások nagymértékű növekedésének tudható be, amit a távol-keleti légikapacitások jelentős növekedése okoz. Ezzel szemben Budapest erős foglalási pozíciója a New York-i (LOT) és Tel-Aviv-i (Ryanair) útvonalak kapacitásnövelésének köszönhető. A kapacitásnövelés önmagában ugyanakkor nem feltétlenül magyarázó erejű, legalábbis egy ekkora volumenű bővülés esetében: ehhez az ünnepi programkínálat minőségi és mennyiségi bővülése is elengedhetetlen. A Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár – mely több mint 800 ezer látogatójával évek óta a tíz legszebb európai karácsonyi vásár között szerepel – egy olyan, önálló márkává vált attrakció, mely nagyban hozzájárul Budapest nemzetközi turisztikai sikereihez. A külföldi vendégek kiemelt érdeklődésére számot tartó nyolchetes fesztiválesemény egészen újévig várja látogatóit a főváros egyik legszebb főterén, a közelmúltban megújult Vörösmarty téren.

Ami az EU-s légi desztinációk unión kívüli piacokról indított karácsonyi foglalásait illeti, ezek átlagosan 11%-kal nőttek a tavalyi év azonos időszakához képest. Ebből a növekedésből bőségesen kivették részüket az adventi-karácsonyi időszak hagyományosan legnépszerűbb nagyvárosi desztinációi — mint London, Párizs, Róma, Madrid vagy Frankfurt. Az EU-ba irányuló repülőjegy-foglalások közel fele ebben az öt desztinációban realizálódott a 2019-es téli ünnepi szezonban.

Nem minden desztinációban nőtt ugyanakkor a foglaltság: Stockholm és Velence foglalási pozíciója egyenként 23,1%-kal, illetve 6,5%-kal maradt el a tavalyitól – áll a kutatásban. A svéd főváros gyengébb számai mögött meghúzódó fő ok az lehet, hogy a SAS skandináv légitársaság tavaly novemberben leállította közvetlen Hongkong-Stockholm járatát. Velencében pedig sorra elmaradtak a foglalások olyan kulcspiacokról, mint Dél-Korea, az Egyesült Államok, Oroszország vagy Kína. (Utóbbi három küldőország biztosította 2018-ban a velencei vendégéjszakák több mint 25%-át.) A novemberi árvizek miatt a helyzet a közeljövőben valószínűleg csak romlik az északolasz városban. A tavalyi szezonnal összevetve, viszonylag csekély volumenű (+3,7%-os) növekedést sikerült realizálni a Barcelonába irányuló foglalásokban is: az utóbbi hónapokban a városvezetés több olyan intézkedést is hozott, amellyel a tömegturizmust szeretnék mérsékelni, és úgy tűnik, erre a kereslet is érzékenyen reagált — legalábbis az év végi ünnepi időszakban.

Mint ismeretes, Budapestet nemrég a ForwardKeys egy másik elemzése is igen előkelő helyen szerepeltette: az Európán belüli járatkapacitások 9,5%-os bővítésével Budapest Sevilla és Bécs mögött került fel a dobogóra.

Az újdonságok mellett a légitársaságok járatsűrítésekkel is mozgalmasabbá teszik a téli menetrendet: az Austrian Airlines Bécsből, a Eurowings Stuttgartból, a Ryanair Edinburghból és Prágából, míg a WizzAir Dubai, Tel-Aviv és Marosvásárhely felől sűríti Budapestre tartó járatait. A BUD Airport forgalma szempontjából meglehetősen mozgalmas 2019-es év összességében mintegy 30 új járatindítást eredményezett, melyeket az alábbi felsorolás ismertet:

A teljes kutatási jelentés eredetiben elolvasható angolul a ForwardKeys weboldalán.