Közösségi élményt varázsol az ünnepek előtti rohanásban a Telenor Hiperfa

Szőke Gábor Miklós szobrászművész interaktív karácsonyfája december végéig látható.

Újabb látványossággal bővült Budapest belvárosa: a Városháza parkban december végéig látható Szőke Gábor Miklós szobrászművész 10méter magas karácsonyi szobra, a Telenor Hiperfa. Az interaktív alkotás az ünnepek igazi lényegére, az együttlétre szeretné felhívni a figyelmet. A vásári forgatagban Molnár Ferenc Caramel minikoncerttel avatta fel az installációt.
A több ezer lécből készült Hiperfa több mint egyszerű köztéri szobor: interaktív installáció is egyben, amely közösségi élménnyel köti össze az embereket. Ha hatan egyszerre állnak rá a fa mellett lévő dobogóra, az installáció szó szerint életre kel: zene indul, és különleges fényfestés világítja meg. Ez egy olyan varázslat, ami egy pillanatra kiszakítja a vásár látogatóit a rohanásból és emlékeztet arra, hogy az ünnepben az együttlét a legnagyobb érték.

A Hiperfa alkotóját, Szőke Gábor Miklóst legtöbben monumentális köztéri szobrairól ismerik világszerte. Az ünnepek alkalmával a művész a környezettudatosság jegyében immáron 10 éve kis karácsonyfákat hoz létre, fából készült installációi megmaradt anyagából, amelyek nagy részét jótékonysági célokra ajánlja fel. A Hiperfa nem csupán ezeknek a karácsonyfa szobroknak a 10 méteres felnagyított mása, hanem egy olyan interaktív köztéri alkotás, amely az ünnepek során közösségi erővel még többé válik! „Közelebb akartam hozni az embereket egymáshoz. A Hiperfa esetében a „mágiát” csak együttes erővel lehet előcsalogatni: barátok, családtagok, de akár ismeretlenek interakciójának hatására afa a sötétben átváltozik a rá vetített videóinstallációnak köszönhetően” - mondta el Szőke Gábor Miklós.

Molnár Ferenc Caramel a Hiperfa avatásán egy minikoncerttel lepte meg az arra járókat. „Nálunk a feleségem, Szilvi, és kislányom, Szofi felelős a fáért. Mindig meglepnek azzal, hogy már november végén feldíszített karácsonyfa vár otthon” — mesélte Caramel. Az énekes a szeretteivel közösen eltöltött időt értékeli leginkább az ünnepekben, amit idén különlegessé tesz, hogy sok év után most először nem decemberben ad nagykoncertet, így a karácsonyt végig a családjával töltheti. Ez az ünnep azért is játszik fontos szerepet az életében, mert néhány éve ekkor kérte meg párja kezét. „Kerestem a tökéletes alkalmat, ami ugyan klisé, de mégis karácsonykor jött el. A helyzetet kicsit szürreálissá tette, hogy közben odaégett a karácsonyi pulyka, de egyáltalán nem bánom, hogy így alakult.” — mesélte.

A Telenor Hiperfa a Városháza parkban áll, és sötétedés után, 16:30 és 22:00 óra között kel életre. Akik pedig kipróbálták, egyedi módon meg is örökíthetik az élményt: hoszteszek segítségével gömbszelfi készül róluk, amit utána a hiperfa.telenor.hu oldalon tudnak elérni. A Telenor Hiperfa építéséről készült videó itt látható.