Kincsek Budapestről

A Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria tokiói kiállítása.

A két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 150. évfordulója alkalmából nagyszabású kiállításon mutatkozik be a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria a japán fővárosban. A Kincsek Budapestről című kiállításon mintegy 130 remekművel találkozhat a japán nagyközönség a tokiói The National Art Centerben. Az európai művészet világhírű mestereinek – többek között Tiziano, El Greco, Renoir, Monet – művei mellett a legkiválóbb magyar festők – köztük Munkácsy, Mednyánszky, Rippl-Rónai, Csontváry – kiemelkedő alkotásait is megtekinthetik a március közepéig látható tárlaton.

A kiállítást Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nyitotta meg.

A Szépművészeti Múzeum szervezésében az elmúlt években több jelentős külföldi múzeumban és kiállítóhelyen is önálló kiállításon mutatkozhattak be a budapesti múzeum műtárgyai, illetve a magyar képzőművészet jeles alkotásai. A londoni Royal Academy of Arts-ban, a bécsi Kunstforumban, a római Modern Művészeti Nemzeti Galériában, a párizsi Musée d’Orsay-ban és a Musée du Luxembourgban, valamint a milánói Palazzo Reáléban vagy a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban összesen több százezren találkozhattak a magyarországi remekművekkel.

A tokiói kiállítás kiváló példája annak, hogy a Szépművészeti Múzeum anyagának minősége és sokrétűsége alkalmas arra, hogy egységes és magas színvonalon, számos remekművel reprezentálja az elmúlt évszázadok képzőművészetét. A kiállítás 2 nagy kiállításrészben (Reneszánsztól a 18. századig, valamint a 19. és a kora 20. század) 15 szekcióra bontva mutatja be négy évszázad képzőművészetét. Többek között külön egységben mutatkoznak be a 15-18. századi szobrok, az ún. holland „arany évszázad” jeles alkotásai, a németalföldi, valamint az itáliai reneszánsz remekművei, a spanyol festészet alkotói, de a csendéletek, a plen air, a naturalizmus és a posztimpresszionista művek is külön szekciót kaptak a tárlaton.

Treasures from Budapest: European and Hungarian Masterpieces from the Museum of Fine Arts, Budapest and the Hungarian National Gallery

Japan-Hungary Friendship 150th Anniversary - December 5. 2019 - March 16. 2020