Horvát kravátlit kapott a Békebeli rendőr szobra

A nyakkendőkötést Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete és Varga Judit igazságügyi miniszter végezte el.

Az ünnepélyes nyakkendőkötésre Horvátország 1992. január 15-én történt nemzetközi elismerése és a 2020 első fél évében betöltendő EU soros elnökségi tisztsége alkalmából került sor.

Január 15-én, délben az V. kerületi Október 6. és a Zrínyi utca sarkán strázsáló Békebeli rendőrt ábrázoló szobor nyakába ünnepélyes keretek között kötötték fel a horvát eredetű nyakkendőt, azaz kravátlit abból az alkalomból, hogy 2020. január 1-jétől Horvátország látja el fél évig az EU Tanácsának soros elnökségét, csatlakozása óta először – tájékoztatott a Horvát Idegenforgalmi Közösség.

A Horvátország egyik jelképének is tekintett nyakbavaló egyik legemlékezetesebb megjelenítése 2003-ban történt, amikor egy 808 méteres vörös nyakkendőt kötöttek a pulai amfiteátrum köré.

A joviális rendőr egyébként egy Zrínyi-sisakot visel, amely állítólag a mindkét országban nagy tiszteletnek örvendő szigetvári hős, Zrínyi Miklós egykori sisakjának mintájára készült.