Izgalmas pécsi kiállításokat hoz az év

A pécsi képzőművészet branddé válása, és nemzetközi értékkel bíró kortárs kiállítások pécsi bemutatása is szerepel a Zsolnay Örökségkezelő NKft. hosszabb távú kiállítási céljai között.

A pécsi-baranyai képzőművészeti élet pedig már januárban a fókuszba kerül: mintegy 124 helyi alkotó munkájából nyílik kiállítás az m21 Galériában, Állapotfelmérés címmel. A kisebb felújítások után január végén nyíló Pécsi Galéria idei első kiállítása pedig Sárkány József 2019-ben váratlanul elhunyt művészettörténész munkásságának állít emléket. A Zsolnay Örökségkezelő NKft. sajtótájékoztatón ismertette januárban nyíló kiállításait, valamint beszámolt a ZsÖK Galéria Divízió megalakulásáról. Az új egység Fekete Vali vizuális művészeti vezetésével azon dolgozik, hogy új lehetőségeket teremtsen a helyi művészeknek csakúgy, mint Pécsnek, hiszen a város elválaszthatatlan a hozzá kötődő vizuális művészetek sokszínűségétől. A divízió egyik célja, hogy a kortárs pécsi képzőművészet branddé válva folyamatosan és markánsan jelenjen meg az ország több pontján csakúgy, mint külföldön.

Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere elmondta: hiánypótló az Állapotfelmérés című kiállítás, mert ritka, amikor közösen mutatkozhatnak be képzőművészek.

 – Felhívja a figyelmemet ez a kiállítás arra, hogy milyen nagy felelősségünk van nekünk, városvezetőknek, hogy jobban kiaknázzuk azt a tőkét, amit a pécsi képzőművészek jelentenek, és megbecsüljük őket, mert ez a város ad nekik otthont – mondta Bognár Szilvia.

– A Pécsi Galéria több mint 40 éve létezik, önmagában is brand már régóta. Mi ezt szeretnénk feléleszteni, folytatni mind a két nagy kiállítótér esetében – számolt be Fekete Vali.

A Széchenyi téri Pécsi Galériában többnyire a pécsi, illetve Pécshez valamilyen formában kötődő művészek kiállításai jelennek meg az év során. A Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájába pedig országos vagy nemzetközi értékkel bíró, egyedülálló kortárs kiállítások kerülhetnek, amelyekért érdemes akár ide is utazni.

Fontos eleme a kiállítási programoknak a gyerekek és fiatalok vizuális kultúrájának fejlesztése, a múzeumpedagógiai programok mellett kifejezetten a fiatal közönségnek szóló kiállításokkal.

Rózsa Zoltán, a ZsÖK ügyvezetője hangsúlyozta: fontos, hogy a Pécsi Galéria és az m21 sem csak kiállítótér legyen, hanem a tárlatok mellett különböző célcsoportoknak szóló programokat is kínáljanak, amelyekkel minél több korosztályt megszólíthatnak. Többek között ezeknek a szervezése is a ZSÖK Galéria Divízió stábjának feladata.

Mindezek első lépcsőjeként 124 kiállító – köztük hét Munkácsy-díjas, négy Ferenczy Noémi-díjas, két Érdemes Művész és egy Kiváló Művész – mutatkozik be az Állapotfelmérés című tárlaton, amely a pécsi és baranyai képző- és iparművészek meghívásos csoportos kiállítása. A tárlat január 24-én nyílik az m21 Galériában. Pinczehelyi Sándor kurátor célja, hogy bemutassa Pécs és Baranya megye alkotóit, a közönség és a szakma számára megmutassa és dokumentálja mindazokat, akik itt képzőművészként tevékenykednek.

Majd Időkapu - In memoriam Sárkány József címmel nyílik január 30-án a Pécsi Galéria kiállítása. A 2019 januárjában tragikus hirtelenséggel elhunyt Sárkány József művészettörténész a pécsi Janus Pannonius Múzeum Bánffy Miklós-díjas osztályvezető főmuzeológusa volt, akinek munkássága összeforrott számos helyi, országos és nemzetközi relevanciájú rendezvénnyel. Halálának évfordulóján a kiállítás az általa szervezett szimpóziumokra készült munkákból és személyes hagyatékából mutat be válogatást, tisztelegve a pécsi művészeti élet egyik markáns egyénisége előtt.