Magyarországra érkezik a régészet koronázatlan királya, Zahi Hawass

Először tart nyilvános dedikálást hazánkban.

Budatestre látogat Zahi Hawass, a világ legismertebb régésze, hogy fővédnökként megtekintse a Tutanhamon kiállítást a Király utcai KOMPLEX-ben. Az egyiptológus az egyik legsikeresebb könyvét is dedikálni fogja a Párisi Udvar Hotel Budapest éttermében. Zahi Hawasst nem kell bemutatni a magyar közönségnek, a régész a 2011-es arab tavaszig régészeti főfelügyelő, kulturális miniszterhelyettes volt. Jelenleg is járja a világot, előadásokat tart és tovább harcol az egyiptomi kincsek visszajuttatásáért, hamarosan pedig Magyarországra érkezik, hogy megtekintse a páratlan Tutanhamon kiállítást is a Király utcai KOMPLEX-ben, mint a rendezvény fővédnöke.

A nyers és határozott stílusáról is ismert régész egyszer nemzetközi botrányt is kirobbantott, amikor vacsorázni ment Neil MacGregorral, a British Múzeum akkori direktorával. Hawass azt találta mondani, hogy Egyiptom nagyon hálás lenne, ha Anglia visszaadná a rosette-i követ. És még mielőtt az angol múzeum igazgatója reagálni tudott volna erre, a legendás régész így folytatta: „Jobban tenné Anglia, ha önként adná vissza a követ, máskülönben kénytelen leszek stratégiát váltani. Ha British Múzeum nem lép, a kormányra fogok nyomást gyakorolni, hogy az ellopott műemlékek visszakerüljenek Egyiptomba” - jegyezte meg a szakember. A rosette-i kő egyébként azóta sem került vissza eredeti helyére, a mai napig Londonban van.

Bár az angolokkal nem, de a magyar kutatókkal jó kapcsolatot ápol Hawass, aki  többször is elismerően beszélt hazák szakembereiről. Szerinte a kelet-európai egyiptológusok legjobbjai Magyarországról jönnek, egyik legkiválóbb képviselőjük pedig Kákossy László volt. “Már csak az ő emléke miatt is örülök annak, hogy visszatérhetek Magyarországra” – fogalmazott az egyiptológus, aki új könyvét fogja dedikálni a magyar közönségnek. Az exkluzív eseménynek a lenyűgöző műemlék, a Párisi Udvar Hotel Budapest étterme, a Párisi Passage Cafe and Brasserie ad otthont, amit a sztár régész különös örömmel fogadott, hiszen hallott már a patináns épületről. Zahi Hawassról köztudott, hogy különlegesen kifinomult az ízlése.

Rajong a régi épületekért, a jó borokért és a szép nőkért.

A dedikálásra jelentkezni lehet az info@jvsgroup.hu oldalon, illetve a helyszínen lehetőség van könyv vásárlására is. Időpont: 2020. január 28. 15:00.

Helyszín: Párisi Udvar Hotel Budapest étterme

1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 2-4.