Curtiz c. film, és beszélgetés az alkotókkal

Budakalászi Filmklubban a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Ha január, akkor Magyar Kultúra Napja, az ünneplés pedig Budakalászon már többéves hagyományként, idén is hosszabb lesz 24 óránál. A csaknem két hetes programsorozat egyik legizgalmasabb darabjának az Oscar-díjas magyar rendező, a Casablanca megálmodója, Kertész Mihály életét feldolgozó, Curtiz című filmet bemutató este ígérkezik január 21-én, kedden 18 órakor. Ráadásként a filmvetítés után egy beszélgetésre is invitálják a nézőket, itt a mozi készítőit lehet faggatni.

A film főhőse Kertész Mihály filmrendező, aki Hollywoodban Michael Curtiz-ként lett ismert. Rengeteg filmet rendezett, ebből sok sikerfilm lett, de ha egyet kellene említeni, amiről mindenki tud valamit, az a Casablanca. A film három Oscar-díjat kapott (legjobb film, legjobb rendező, legjobb adoptált forgatókönyv), ami nem volt melléfogás, hiszen azóta nincs olyan "legjobb filmek" lista, ahol ne szerepelne előkelő helyen. A Curtiz c. film a rendezőről és a Casablanca születéséről szól. De ne werkfilmet várjunk, mert a Curtiz egy izgalmas, sokrétű, kiváló alakításokat felsorakoztató, és gyönyörűen fényképezett, önálló játékfilm!

1942. Amerika a háború küszöbén áll. A magyar származású filmrendező Kertész Mihály (Michael Curtiz) kormányzati nyomás alatt ugyan, de lehetőséget kap arra, hogy befolyásolja a háborúról alkotott közvéleményt és így nemzetközi ismertséget szerezzen magának egy új propagandafilm megrendezésével. Ez a Casablanca. Nem a legjobb az időzítés. Curtiz azon fáradozik, hogy kijuttassa zsidó testvérét Magyarországról, mielőtt a nácik elérnének hozzá. Mindeközben lánya, Kitty váratlanul feltűnik a forgatáson, hogy választ kapjon arra, Curtiz miért hagyta el kisgyermekként. Vajon Curtiz képes legyőzni hírhedten arrogáns és cinikus személyiségét? Milyen áldozatokat kell hoznia egy embernek azért, hogy hazafivá váljon egy idegen országban? Hogyan lehet belőle, ilyen körülmények között, jó testvér és becsületes apa is egyszerre? Hogyan befolyásolja Curtiz magánélete és politikai álláspontja a főszereplő, Rick karakterét és döntéseit? Kit választ a film végén Rick?

Rendező: Topolánszky Tamás Yvan

Forgatókönyvíró: Topolánszky Tamás Yvan, Ward Perry, Bak Zsuzsanna

Producer: Sümeghy Claudia, Topolánszky Tamás Yvan, Hutlassa Barnabás

Executive Producer: Orian Williams, Társproducer: Romwalter Judit

Operatőr: Dévényi Zoltán, Zene: Subicz Gábor, Vágó: Bodoky Eszter

Hangmérnök: Madácsi Imre, Látványtervező: Kiss Dorka, Rajk László

Jelmeztervező: Breckl János, S. Hegyi Lucia

Szereplők:

Lengyel Ferenc - Michael Curtiz

Barabás Nikolett - Bess

Bordán Lili - Irene

Declan Hannigan - Johnson

Dobos Evelin - Kitty

Gyabronka József - S.Z. Sakall

Scott Alexander Young - Hal B. Wallis

Christopher Krieg - Conrad Veidt

Belépődíj: 1.000 Ft, jegyek a helyszínen kaphatók.

További információ itt.