IV. Teátrum Neked! Fesztivál

2020. február 12-16. között rendezi meg a Magyar Teátrumi Társaság a vajdasági magyar közönségnek a IV. Teátrum Neked! Fesztivált Zentán.

Idén már negyedik esztendeje várja ingyenes magyar nyelvű programokkal a vajdasági magyar közönséget a Teátrum Neked! Fesztiválon a Magyar Teátrumi Társaság és a Zentai Magyar Kamaraszínház.  Február 12. és 16. között a gyermekelőadásoktól a színészportrén át az operáig a legkülönfélébb műfajokkal várják valamennyi korosztályt Zentán. Az előző évek tapasztalata azt mutatja: a magyar közösség tagjai örömmel várják az anyanyelvi produkciókat, érezhető szeretettel fogadják az anyaországbeli művészeket.

Ahogyan azt az előző években megszokhattuk, idén is színészportréval indít a Teátrum Neked! Fesztivál: szerdán 18 órától Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára beszélget szerepeiről, filmjeiről, színházi munkáiról, életéről.

Szerdán, csütörtökön és pénteken 10 órakor a szervezők egy-egy gyermekelőadásra invitálják a legifjabb színházlátogatókat. A Zentai Magyar Kamaraszínház, a Turay Ida Színház és a békéscsabai Napsugár Bábszínház mesejátékában egyaránt – ahogy az már lenni szokott a mesékben – sok-sok kaland után győzedelmeskedik a jó, a szeretet ereje. A Fővárosi Nagycirkusz animátorai mindhárom napon bemutatják a gyerekeknek az artista mesterség műfajait, trükkjeit, eszközeit. Az érdeklődők nemcsak ízelítőt kapnak a cirkusz csodálatos világából, de a vállalkozó kedvűek ki is próbálhatják a cirkuszi kellékeket. 

Csütörtök este Móricz Zsigmond Magyar mesék című színdarabját mutatja be az Ivancsics Ilona és Színtársai társulata. A négy mini-vígjátékot összefogó produkció felhőtlen komédiázást és szórakozást ígér, élő, friss népzenével. Péntek este a Magyar Állami Operaház tematikus estje kínál gazdag programot, széles skálán válogatva az olyan népszerű daloktól, mint a Nessun dorma, a már-már operettbe hajló darabokig. Szombaton 19 órától az Újszínház mutatja be Hangemberek című keserédes darabját, amely sok humorral meséli el a szinkronstúdiók világának elmúlt 25 évét. A záró nap esti előadása Kulcsár Lajos romantikus komédiája, amelynek szereplői egy internetes randioldalon találkozva rájönnek, hogy közös múltjuk van. A darabot a budapesti bemutató után két nappal a Fórum Színház hozza el a fesztiválra.

A látogatókat a fesztivál minden napján rendhagyó időutazás várja az ókortól a XX. század elejéig a Húros Annamária Dóri díszlet-és jelmeztervező művész munkáiból összeállított interaktív kiállítás, a Jelmeztárlat révén.

„A Zentai Magyar Kamaraszínház egész évben lelkes szervezője és egyben helyszíne a magyar nyelvű kulturális eseményeknek, éppen ezért öröm és büszkeség számunkra, hogy a munkájukhoz minden évben egy fesztiválnyi programmal járulhatunk hozzá – mondta el Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára. – Vendégművészeink és a szervezők számára is hatalmas élmény megtapasztalni a magyar közönség nyitottságát, szeretetét, érezni velük az élő kötődést.”

Hirdetés