Az év legfinomabb napja - Nyakunkon a Pancake Day

Hallottatok már a Palacsinta Napról?

A Pancake Day, azaz a Palacsinta Nap egy igazi vízválasztó ünnep, mely lezárja a farsangi időszakot és előkészíti a húsvétig tartó böjtöt. Idén a világnapja február 25-re esik, de tartsunk egy kis időutazást, vizsgáljuk meg, honnan is ered ez a neves ünnep.

Palacsinta történelem

A palacsinta iránti rajongás egészen a Római Birodalomig repít vissza bennünket és a mai napig számos nemzet vallja azt sajátjának. A tradíció szerint a Palacsinta Napot húshagyókedden, tehát a nagyböjt előestéjén tartják. A húshagyókedd a farsangi szezon utolsó napja, sok helyen ünneplik karnevállal, felvonulással. Nagy-Britanniában (illetve az angolszász országokban) Pancake Day-nek (Palacsinta Nap) is nevezik, a hivatalos anglikán Shrove Tuesday megnevezés mellett. A név eredete az 1400-as évekre nyúlik vissza, és azzal magyarázható, hogy a nagyböjt előtti utolsó napon a háztartásban található tojás és zsír elfogyasztásának egyik legegyszerűbb és természetesen legkellemesebb módja a palacsinta készítése volt. A Pancake Day-en rendezik meg a népszerű palacsinta futást is, ahol a résztvevők palacsintasütővel a kezükben versenyeznek.

A palacsinta múltja a XV. századig nyúlik vissza, ugyanis az első receptet 1439-ben jegyezték fel egy angol szakácskönyvbe. Rengeteg különféle elkészítési és töltési módot ismerünk mindannyian. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy 1994-ben, az angliai Rochdale-ben készült el a világ legnagyobb, Guiness rekorder pancake-je: 15 méter átmérőjű, 3 tonna súlyú és nagyjából 2 millió kalóriát tartalmazó nyalánkság volt.

A palacsinta hagyománya Magyarországon

Zala megyében több faluban, húshagyókedden ’maskurázás’ volt a szokás. A gyereke és felnőttel házi készítésű jelmezeket öltöttek magukra és járták a falu házait. Az őket fogadó családoktól cukorkát és édességet kaptak. A palacsinta iránti rajongás 1973 telén összeforrt a televíziózás élményével is, ugyanis ebben az évben mutatták be Fésűs Éva két részből álló magyar mesejátékát, A palacsintás királyt. Napjainkban már nemcsak népi hagyományként van jelen a Palacsinta Nap életünkben. Kicsik és nagyok egyaránt üdvözölhetik a nyár eljövetelét a környezettudatos Palacsinta fesztiválon, melynek célja a minőségi szórakozás. Fő témája természetesen a palacsinta, ami a tradicionális családi étkezések elengedhetetlen desszertje.

Palacsinta Nap a Creppyben

A Palacsinta Napja a Creppy számára alapvető ünnep. Hogy is lehetne másképp, hiszen ez a jeles nap, a rajongásig imádott alapételük világnapja?! Ekkor a Creppy mindig valami különleges módot talál ki arra, hogy kellőképpen megemlékezzenek a palacsintáról.  A Creppy szinte fennállása óta ünnepli a palacsinta napot, melynek alkalmából egyedi akciókkal, felejthetetlen ajánlatokkal kedveskedik a palacsinta rajongóknak.

"Palacsinta Napon a Creppynél mindenki vidám, hisz tudjuk, hogy rajongásunk tárgyát, a palacsintát ezen a napon nem csupán mi és rajongóink, de az egész világ ünnepli. Ezért megteszünk mindent annak érdekében, hogy méltóan tudjunk megemlékezni e jeles napról és ekkor is felejthetetlen Creppy élményt nyújtsunk minden palacsinta rajongónknak." - mondta el Oszlánczi Réka, a Creppy PalacsintaHáz és a Creppy Franchise alapító tulajdonosa. Ebben az évben egy igazán különleges kihívás elé állítják a bevállalós palacsinta fanokat.

Ünnepeljünk együtt!

A Creppyt a manapság oly népszerű, gasztro-forradalom partizánjaként, a palacsintás vendéglátás úttörőjeként tartják számon. Speciális receptek alapján készülő ötcsillagos ételvarázslatokkal kápráztatjuk el vendégeinket nap nap után. A Creppy védett márkaneve mögött többgenerációs vendéglátós tapasztalat, speciális szaktudás és hosszú évek munkájával csaknem tökéletesre csiszolt, precíziós működési rendszer áll.

Ez az a hely, ahol garantált a nemzetközi szinten is egyedülálló íz-élmény és a kimagasló színvonalú gasztronómiai különlegesség. Az Amerikát is meghódító palacsintaház ma már a gasztroforradalom élenjárója. A Creppy február 25-én a modern köntösbe öltöztetett hagyományápolás mellett Rekord Menü kihívásra, sok-sok vidámságra és ínycsiklandozó finomságokra készülhetünk! Ünnepeljük együtt a Palacsinta Világnapját! Palacsintás jó étvágyat kívánunk!

Rekord menü kihívás

„A Palacsinta Nap a mi napunk, a névadó ünnepségem és a legbaróbb, legszínesebb ételünk napja, amit valaha kifőztek ezen a bolygón. A Creppynél extrán ünneplünk!” /Palacsinta Patrik/ Hogyan is lehetne jobban tisztelegni a palacsinta mennyei kavalkádja előtt ezen a jeles napon, mintsem a Creppy kihívásának teljesítésével?! Képesek vagyunk bármennyi pompás-palacsintát megenni? Ha igen, akkor mi lehetünk a Creppy Rekord Menü bajnokai!

Valójában mi is az a híres Creppy Rekord Menü?

Ha megeszünk egy levest, egy főételt (sós óriáspalacsintát), egy desszertet (édes óriáspalacsintát), akkor a Creppy  büszkeségeivé válhatunk! Ha sikerrel megbirkózunk a Rekord Menünkkel, fényképes oklevéllel felkerülhetünk a Creppy dicsőségfalára. A Palacsinta világnapján a Rekord Menü próbatételét teljesítők 30% kedvezményt kapnak a rekord menüjükben szereplő ételekre.

A legalább 4 vagy annál több fogást elfogyasztók további nagyszerű Creppy ajándékokkal is gazdagodhatnak. A non plusz ultra, aki a Palacsinta Nap legkiválóbb rekordere lesz, és ezzel a legtöbb fogást elfogyasztó hős, ajándékutalványt is kap mindezek felett.

Hirdetés