Zöld innovációval nyert a Sziget egy újabb nemzetközi környezetvédelmi díjat

Március 3-án, a londoni Royal Garden Hotelben tartott AGF Awards díjátadón, idén már a második, zöld tevékenységét méltató nemzetközi elismerését zsebelhette be a Sziget.

’A Greener Festival’ célja, hogy segítsen különböző rendezvényeknek és fesztiváloknak környezethatékony gyakorlatok megteremtésében az egész világon. Ezen elköteleződés nyomán, a ’Greener Festival Awards’-on immár második alkalommal díjazták a ’legzöldebb’ fesztiválokat, és ezúttal a ’Greener Innovations’ kategóriában került a Sziget a nemzetközi mezőny fölé.

A megtisztelő első helyet egy – a fesztiválok világában – forradalminak ható innovációval nyerte el. A tavalyi fesztivál idején, a fenntartható táplálkozást népszerűsítő étkezőblokkban, a Mama Earth Eatery-ben olyan ételeket lehetett kapni, melyek előállítása alacsony CO2 kibocsátással járt, az innen származó ételmaradék, lebomló műanyagból készült evőeszközök és tányérok pedig - a ProfiKomp Zrt. komposztálási technológiájának hála - helyben feldolgozásra kerültek egy mobil komposztáló-berendezés segítségével. Az így elkészült humuszt az Óbudai-sziget rekultivációjára fordítják majd, ezzel is erősítve a helyi fenntarthatósági törekvéseiket. A helyszínen még egy „látványlabor” is működött, ahol a komposztálás folyamatát ismerhették meg az érdeklődők.

„Természetesen itt nincs vége a fenntarthatósági törekvéseinknek” – mondta Kádár Tamás főszervező, „a Sziget kiemelt küldetése a fenntartható fesztiválozás alapjainak megteremtése, ezért is dolgozott ki egy hosszútávú tervet ennek kapcsán, amit áprilisban a Föld Napja alkalmával fogunk bemutatni.”