Jónás Vera Experiment – Soharóza: Back-Pack

Akármit csinálok, mégis mindig…

2020. március 17-én látható először a Jónás Vera Experiment és a Soharóza közös, Back-Pack címre keresztelt koncertje a Müpa Fesztivál Színházában. Az énekes-dalszerző és a kísérleti kórus már korábban is dolgozott együtt, ez pedig az első egész estés közös projektjük, amelyet hosszú hónapok során, személyes élményekből és közösségi zeneszerzési technikákkal alkottak meg. Az est fókuszában az örökség, a család, a hovatartozás és ezek identitásunkra gyakorolt hatása áll – mint egy hátizsák, amelynek tartalmát mindvégig cipelnünk kell.

Mennyiben határozza meg az ember útját a születésekor kapott útravaló? Hordozunk-e családi örökséget külsőleg és belsőleg – vagy esetleg a viselkedésünkben is? Egyáltalán elválasztható az identitásunk attól, ahonnan és akiktől származunk? A Jónás Vera által vezetett, állandóan kísérletező Jónás Vera Experiment, valamint a szintén folytonosan új utakat kutató Soharóza kórus Back-Pack című estje ezekhez hasonló kérdéseket tesz fel az ember hovatartozásáról és az életben betöltött valódi helyéről. Az identitás és örökség kapcsolata, a származás viselkedésünkre tett lenyomata mindkét együttest erősen foglalkoztató témák, amelyeket csak saját tapasztalatokon keresztül lehet hitelesen feldolgozni.

Jónás Verát régóta a folyamatos zenei útkeresés jellemzi, miközben saját hangja minden alkotásán erősen átüt. A tizenegy éve alakult Soharóza kórus pedig olyan kísérleti énekegyüttes, amely Halas Dóra vezetésével játszik hangokkal, különböző zenékkel és zajokkal, az emberi testtel és a térrel. A két formáció korábban már többször is keresztezte egymás útját, most viszont hónapokon át dolgoztak együtt egy nagy lélegzetű produkción, amelyben kifejezetten az „identitás” és az „örökség” kulcsszavak köré szervezve keresik a családi, európai, emberi hovatartozásunkról szóló beszédhez a zenei megfogalmazást. Az alkotói folyamatban sokat segítettek Rubik Ernő Zoltán kiinduló zenei ötletei és hangszerelési közreműködése is.

Az alkotók személyes tapasztalataiból rajzolódnak ki közös minták, amelyek kórusimprovizáció, közös zeneszerzés és -szerkesztés során a Jónás Vera Experiment közvetlen és korlátok nélküli dalaival egyedi műsorrá állnak össze. Az ősbemutató performatív koncert lesz, elmélyült zenei gondolkodás arról, hogy az örökölt minta és identitás meghatároz, de egyben formálható is. Arról, hogy hány réteget fejthet le az ember magáról, mire megérti a világot.

Bemutató: 2020. március 17. 20:00 Müpa

Alkotók

Ének, gitár, élő elektronika – Jónás Vera

A Soharóza kórus zenei vezetője – Halas Dóra

Gitár – Bécsy Bence, Basszusgitár – Szerető Dániel, Dob – Mihalik Ábel

Vizuál: Bredán Máté

Koreográfia: Matisz Viktória

Rendező / zenei vezető: Jónás Vera, Halas Dóra

A koncert Facebook oldala itt, Jónás Vera hivatalos oldala itt, A Soharóza Facebook oldala itt.