Ragyogj! Finisszázsmaraton

Finisszázsmaratonnal ér véget a Kiscelli Múzeum viselettörténeti kiállítása.

Háromnapos rendezvénysorozattal és különleges, a nemzeti ünnephez kapcsolódó programokkal búcsúzik a Kiscelli Múzeum több mint tízezer látogatót vonzó Ragyogj! – Divat és csillogás című tárlata.

Nem véletlen, hogy ilyen sokan keresték fel az elmúlt fél évben az Óbuda gyöngyszemeként is emlegetett Kiscellit az egykori Schmidt-kastélyban. A ruhák, a fények, a látványos installáció és a grandiózus Templomtér, ahol a kiállítást láthatjuk, mind magával ragadja a látogatót. A Budapest újkori történetének emlékeit gyűjtő és bemutató múzeum textilgyűjteményének vezetője, Szatmári Judit érdekes szempont szerint válogatott a ruhák és kiegészítők közül: a csillogás kultúrtörténetét dolgozta fel a kiállításban, amelyen látványos flitter- és, gyöngydíszítések, csillámok és ezüstfonalak segítségével kalauzol végig minket. A 18. század végi fűzőtől a díszmagyaron át a kortársakig közel száz darabot tekinthetünk meg a tárlaton. Láthatjuk, hogyan alakult a csillogás világa a gyertyafényes báloktól a gázlámpák, majd az elektromos világítás megjelenésétől napjainkig, ahol – ahogyan ezt Péterfy Bori fellépőruháján láthatjuk – már maga a ruha világít. A csúcspont az Erzsébet királyné esküvői ruhájának uszályából készült, ezüsttel átszőtt papi palást.

A kiállítást rengeteg program kísérte, a workshopok, a farsang, a pezsgőkóstoló és a több mint ezer főt megmozgató kurátori tárlatvezetések után most Finisszázsmaratonnal búcsúznak a szervezők a kiállítástól. Március 15-höz kapcsolódva különleges tárlatvezetéseken vehetnek részt az érdeklődők az utolsó három napon este 8-ig nyitva tartó tárlaton. A viselettörténet rajongói mellett mindenki más is találhat magának programot a szintén ezen a napon bezáró Vera Molnár-kiállításon, vagy a múzeum állandó kiállításain. A kisebbekre is gondoltak: a nemzeti ünnep alkalmából beüzemelik a múzeum gyűjteményének ékességét, a Landerer és Heckenast nyomdából származó több mint 170 éves Columbia nyomdagépet. A gépen Nemzeti dalt és 12 pontot nyomtathatunk úgy, ahogy akár Petőfiék is tehették.

Facebook-esemény itt, programok a Kiscelli Múzeumban itt, Bővebb információk a Ragyogj! – Divat és csillogás kiállításról itt.