Universal Robots - Könnyen telepíthető kobotok

A Universal Robots bejelentette a UR+ alkalmazást, amely jelentősen leegyszerűsíti a cobotok telepítését.

A UR+ alkalmazással az együttműködő robotika vezetője kibővítette platformját minősített partnertermékeinek olyan felhasználói csomagokkal, amelyek megszüntetik az ipari automatizálás akadályait mind a kis-, közép- és  a nagyvállalatok számára. Húsz bevált szoftver- és hardver csomag érhető el a legnépszerűbb cobot alkalmazásokhoz a UR+ platformján, ez az iparág legnagyobb és legátfogóbb rendszere a tanúsított termékekkel, amelyekkel a UR cobotok zökkenőmentesen integrálhatóak. Az általános alkalmazásokhoz kapcsolódó mérnöki döntésel ismétlődésének csökkentésével a “Plug and Produce” készletek mérsékelik a projektek kockázatát és összetettségét, valamint lehetőséget teremtenek arra, hogy gyorsan végrehajtsanak olyan feladatokat, mint a befejezés, ellenőrzés, összeszerelés, gépek ápolása, anyag eltávolítás, kiadás és anyagkezelés.

“A Universal Robots, mint a világvezető vállalata az együttműködő robotika piacán, örömmel fejleszti díjnyertes UR+ rendszerét, amely tanúsított cobot felhasználási csomagokat tartalmaz.” mondta Jim Lawton a Universal Robots termék- és alkalmazásmenedzsment alelnöke. “Ez egy új tér, ahol az ügyfeleknek nem kell többé egyesével kiválasztani és meghatározni a cobotok perifériáit, hanem ehelyett össze tudják állítani a csomagot, a legszükségesebb alkatrészekből a kívánt használathoz. Ez pedig gyorsabb telepítést és gyorsabb megtérülést eredményez.”

A kibővített UR+ rendszer most két különböző kategóriát tartalmaz, amelyek az alkatrészek és az felhasználói készletek. A készleteket az iparágvezető UR+ partnerei fejlesztették ki a felhasználási területek alapos ismeretében, amellyel kiküszöbölik a mérnöki munka duplikációját, a széles körben használt alkalmazások telepítésekor. Az új készlet kategóriák között, amelyek márciusban jelentek meg a UR+ platformján, összesen 20 készlet érhető el jelenleg, de ez a szám folyamatosan növekszik. Néhány közülük globálisan elérhető, azonban vannak olyanok, amelyek csak bizonyos régiókban vagy országokban vannak jelen. A csomagok mindegyike „URCap” szoftverrel rendelkezik, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy minden perifériát közvetlenül a UR cobot saját távvezérlő egységéről egy fejlett 3D-s felületről lehessen irányítani. 

Egy nagyon jó példa erre, a Robotiq’s csiszolókészlete, amely jelenleg a világ vezető márkáinak több mint 20 pneumatikus és elektromos szerszámával kompatibilis. A készlet lehetővé teszi a polírozással vagy csiszolással foglalkozó gyártók számára, hogy a felhasználás során úgynevezett beépített folyamat ellenőrző generátort használjanak, így biztosítva minden ciklusban az egyenletes erőfelhasználást, ezzel növelve a minőséget és a termelékenységet, miközben csökkentik a programozási időt órákról percekre.

Az új alkalmazási készletek közül, mint például a SPATZ – STÖGER Pick & Place csavarhúzó készlet, több is különböző UR+ tanúsítvánnyal rendelkező alkatrészből áll, amelyek a URCap-on keresztül vezérelhetők. A SPATZ – STÖGER csomag, amely hét UR+ komponenst tartalmaz, automatikusan biztosítja a szerszámcserét és a rögzítőelemek betöltését a Pick & Place rendszeren keresztül.

Az utóbbi években megjelent a cobotok hegesztési területen történő alkalmazása, amelyet az a tény is alátámaszt, hogy számos hegesztő készlet érhető el az új UR+ felhasználói területek kategóriájában.  Ma Észak-Amerikában elérhető az új Vectis Cobot hegesztő készlet, amely esetében minden hardverhez tartozik egy mobil moduláris szerszámos kocsi, amely 25-40%-kal olcsóbb, egy hagyományos kisméretű robotheggesztő összköltségénél. A cobothegesztők lehetővé teszik a gyártók számára, hogy pontosan beállítsák a hegesztési paramétereket a tisztán kötött forrasztások esetében egy hegesztési sablon könyvtár segítségével, amely biztosítja a kiindulási pontok paramétereit a hegesztés általános méreteihez viszonyítva.

Európában egy ROBiPAk névre hallgató hegesztőkészlet kerül bevezetésre, amely tökéletes szimbiózisban van az ABICOR BINZEL hegesztőberendezéseivel és a UR cobot technológiákkal a MIG/MAG hegesztésekhez. A “hegesztésre kész” URCap vezérli az összes hardvert, beleértve a levegővel vagy folyadékkal hűtött hegesztőpisztoly rendszert is, amely a UR cobotokra történő gyors telepítésére terveztek.

„A UR+ rendszer kialakításával, a Universal Robots meghallgatta ügyfeleink visszajelzéseit arról, hogy melyek azok az intézkedések, amelyek még egyszerűbbé tennék a cobotok alkalmazását “– mondta Jim Lawton. “Több mint 200 tanúsítvánnyal rendelkező termékkel és 400+ fejlesztővel a programban, a UR+ platformja gyors ütemben bővült, ezzel az iparágban a cobotok számára elérhető legszélesebb körű komponens platformját biztosítja. Az alkalmazási készletek bevezetésével tovább javíthatjuk pozíciónkat a gyors és egyszerű telepítések területén.”

Az összes már elérhető alkalmazáskészlet megtalálható az új kibővített webhelyen, az alábbi címen.