Zárt múzeum, nyitott tartalom! #azirodalomösszeköt

Április 11 József Attila születésnapja – a verseket, a költőket ünnepeljük rendhagyó módon a PIM virtuális platformjain.

"2020. március 17-től a Petőfi Irodalmi a virtuális térbe költözött. A PIM kollektívája azóta is annak az érdekében tevékenykedik, hogy a rendkívüli körülményekhez alkalmazkodva, távolról, digitálisan is minél szélesebb körben tudja tartani a kapcsolatot a múzeum közönségével. A cél az, hogy a közösség, a látogatók, a munkatársak és az önkéntesek védelmében zárva tartó múzeum „nyitott” maradjon: ezért a múzeum munkatársai különböző online fórumokon igyekeznek betekintést nyújtani a PIM tartalmaiba. Az érdeklődök számára a múzeum lehetőséget biztosít arra, hogy otthonaikból is beléphessenek a múzeumi kulisszák mögé, megismerhessék a gyűjtemény új és régi felfedezéseit valamint kiállításait, felidézhessék a rendezvényeket és használhassák a tanulást támogató kezdeményezéseket.

A weboldalon, Facebook-on, Instagram, YouTube csatornákon érhetőek el a múzeumunk terei, gyűjteménye és archívuma.

Mi is történik a digitális felületeken? Miért érdemes feliratkozni a PIM YouTube csatornájára? Miért érdemes követni a PIM Facebook-ját és Instáját?

Karantén-pályázat indult, a karantén életérzés megfogalmazására a közgyűjteményi összefogás jegyében a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria együttműködésében. A pár napja útjára indult pályázat a középiskolás és felsőoktatásban tanuló fiatalokat szólítja meg. Április 30-ig várjuk a pályamunkákat – inspirációs forrásként pedig ott vannak a közreműködő intézmények virtuális felületei. A pályázat részletes leírása megtalálható a https://www.facebook.com/karantenpalyazat/ oldalon.

Múzeumpedagógusaink készítették elő, Az Isten homorú arcán, kiállítás Choli Daróczi József emlékére tárlathoz kapcsolódóan, virtuálisan a ThingLink applikáció segítségével a gyereksarkot: https://www.thinglink.com/video/PIM/Choli

Április 8.-án a cigányság világnapja alkalmából megjelenő tartalom nem titkolt célja az egymásra figyelés, összefogás ösztönzése. A tárlatban olyan alkotások is helyet kaptak, melyeket az Igazgyöngy Alapítvány tanodáiban játszó, tanuló, biztonságot találó gyerekek alkottak. Az üresen hagyott falfelület azokat a műveket is várta volna, amelyeket a foglalkozásokra érkező – jellemzően halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek készítettek volna arról, kik is ők és hogyan érzik magukat saját bőrükben, környezetükben. Két okból hoztuk létre a ThingLink tárlatot: szeretnénk felhívni a figyelmet a hátrányos körülmények között élő, veszélyeztetett gyerekekre, arra a társadalmi szakadékra, amelyet a digitális oktatás is elmélyíthet, és amely csak a társadalmi összefogás jegyében számolható fel és megmutatni az Igazgyöngy Alapítvány tanodáiban készült alkotásokat. A tárlatban tehát, a kiállításra készült rajzok, cigány hátterű muzsikusok zenéi, cigány mesék és a hozzájuk készült gyermek illusztrációk lesznek láthatók, L. Ritók Nóra gondolatébresztő soraival kísérve.  

Költészetnapi játékot indítottunk a PIM Facebook, illetve Instagram oldalán - utóbbin a story felület lehetőségét kihasználva. A játék keretében minden nap közzéteszünk két verset egy adott tematikán belül, amire várjuk az emberek reakcióit. Célunk, hogy közösen olvassunk, hangolódjunk április 11-re!

PIM YouTube csatornája ad otthont az újdonsült PIM ONline TV kulturális ismeretterjesztő, és szórakoztató tartalmainak. Itt találhatóak az egyedi felvételek a PIM Médiatárának gyűjteményéből: archív és frissen készült interjúk, portréfilmek írókkal. Itt érhetőek el a József Attila díjas szerzőket bemutató sorozat portréfilmjei: Ágh István után a Lackfi Jánossal készült kisfilm jelent meg a felületen. Egy áprilisi emlék 8 évvel ezelőttről az egyik legfrissebb tartalom a csatornán: 2012-ben a száz éve született Örkény István tiszteletére nyíló emlékkiállítást Esterházy Péter nyitotta meg. A PIM Archívum jóvoltából most ismét megnézhető a megnyitóbeszéd.

Április 11, József Attila születésnapja: a verseket, a költőket ünnepeljük rendhagyó módon a PIM virtuális platformjain. 2005-ben, a költő születésének 100. évfordulója, a József Attila-emlékév alkalmából készült a PIM multimédiás kiállítása Eszmélet címmel. A tárlat gerincét adó kisfilmek jelennek meg ez alkalomból a PIM ONline TV-n. A 12 perces kisfilmek segítségével idézzük meg a költő életének fontosabb mozzanatait, korát, környezetét A virtuális tárlaton a hagyaték tárgyai, kéziratok, a költő könyvei, személyes dokumentumok és archív felvételek szerepelnek. Bartók zenéje szól miközben József Attila korát és környezetét is megidézzük életképek, bejátszások segítségével.

Márai Sándor 120 éve, 1900 április 11-én született Kassán. Rá is emlékezünk: fogadják szeretettel az író születésnapján, Hirtling István színművész tolmácsolásában a PIM online felületein Márai szavait.  Holnaptól pedig egy héten át lesz elérhető a https://pim.hu/hu/marai oldalon az Eszter hagyatéka című film, majd ezt követően jövő csütörtöktől a Sipos József rendező által készített 2008-as dokumentumfilm. Utóbbi különlegessége, hogy azokat szólaltatja meg elsősorban, akik még személyesen ismerték az írót.

Kövessék továbbra is figyelemmel a PIM virtuális életét! Jó böngészést! Olvassunk sokat! Fogjunk össze! Kövessük a bizonytalan idők aggodalmait irodalommal megszépítő PIM történeteit! #azirodalomösszeköt" (PIM)