József Attila est - #azirodalomösszeköt

Kövessék továbbra is figyelemmel a PIM virtuális életét.

Áprilisban József Attilára emlékezünk, és a magyar költészet napját ünnepeljük, április 14.-én kedden este nyolc órától élőben követhetjük a PIM és az A38 közös József Attila estjét. Az est alapja József Attila Curriculum vitae című írása, amely 1937 februárjában keletkezett. A Curriculum vitae sajátos írásmű, nem hagyományos életrajz, különösen a magántisztviselői állás elnyerésére nem volt alkalmas. A 138 sorból álló szövegben némi rejtett iróniával tekint vissza, életének nagy traumáit sorakoztatja föl. A Curriculum vitae szövegével kísérjük végig a nézőt azon az úton, amelyet József Attila a Gát utcától Balatonszárszóig, a Kedves Jocótól az Ime, hát megleltem hazámat című versig bejárt. „én, József Attila, itt vagyok!” - közreműködnek a Nemzeti Színház fiatal színművészei, valamint a PIM az A38 Hajón sorozat rezidens zenekara, az ATMO instrumentális jam sessionje helyezi keretbe a zenei-irodalmi estét.

A PIM YouTube csatornáján a PIM ONline Extra lejátszási lista alatt a PIM muzeológusai beszélnek a gyűjteményekben és a kiállításokban található ritka műtárgyakról, műkincsekről és a hozzájuk kapcsolódó irodalomtörténeti kuriózumokról. Ide kattintva Szendrey Júlia, Kádár Erzsébet világa nyílik meg. A videók aktuális kiállításokhoz kapcsolódóan mind egy-egy muzeológiai érdekességet mutatnak be. A Bolyongó üstökös című kiállításnak a Petőfi-kultuszra jellemző köztéri szobrairól beszélve E. Csorba Csilla muzeológus, művészettörténész egy különleges történeti háttérrel rendelkező alkotásról, a PIM udvarán található Ferenczy Béni szoborról is hírt ad. Mészáros Zsolt kurátor a Petőfi kiállítás Szendrey terméből beszél Szendrey Júlia írói életművéről. Szilágyi Judit irodalomtörténész pedig már otthonában ülve mesél Kádár Erzsébetről, a festőnek készülő írónőről.

Teljességgel elérhetőek A PIM YouTube csatornáján a crossover szellemiségű PIM az A38 Hajón eseményei. Négy tematikus sorozat közül válogathatnak az irodalom és zene szerelmesei. Fókuszban az irodalmi és zenei műfajok közötti átjárhatóság. Helyet kapnak feltörekvő zenekarok és irodalmárok (Deck – Fedélzeten az új arcok), zenére szövegelő szerzők (Spoken Word), első sikereiket már elkönyvelt írók (Kortárs szerzők zenei kísérettel) és a nagy elődök előtti tisztelgés (Árnyjátékok: Életművek) is. A több mint 260 felvétel közül a Csáth Géza emlékére rendezett zenés prózaest igazi kuriózum. Amire számíthatunk: a létezés csodáját és monoton nyomorúságát képpé, hanggá, ritmussá olvasztó szövegek Csáth mesés mitologikus gyerekkorának eddig ismeretlen fotói előtt. Közreműködött: Bach Kata, Ifj. Vidnyánszky Attila, Wunderlich József színművészek, és Balázs József zongorista.

A PIM Médiatárának archívumából a PIM Spotify podcastjén is ritka hangfelvételek találhatóak. A PIM-ben rendezett felolvasószínházi estek a rádiójátékkal rokon kísérletező műfaj erényeit felmutatva visznek közelebb unikális irodalmi szövegek kontextuális kibontásához. A múzeumban őrzött írói hagyatékokban fellelhető levelekből, naplókból készült úgynevezett levél- vagy dokumentumdrámákat felolvasószínházi formában ismert színészek szövegkönyvvel a kezükben a PIM Dísztermének színpadán adták elő. A PIM felolvasószínházunk áprilisi ajánlata: Valachi Anna: Szépségkoldusok felolvasószínházi dokumentumdrámája Juhász Gyula, Kilényi Irma és József Attila kapcsolatáról. Szereplők: Jordán Tamás, Jordán Adél, Keresztes Tamás, Szávai Viktória, Gáspár Sándor, Téri Sándor. Rendezte: Jordán Tamás. Mester és tanítvány párhuzamos életrajzi drámája annak a tizenöt évnek az eseményeit öleli fel, melynek során a Szépség koldusa című első kötetével Juhász Gyula barátságát elnyerő, 17 éves József Attila nagy költővé vált, míg a Nyugat első nemzedékének megbecsült poétája, a vidéki létformától szenvedve, fokozatosan elvesztette önnön tehetségében vetett hitét, fölhagyott az írással, és az önkéntes halált választotta. Az irodalmi dokumentumok alapján írt dráma megrendítően mutatja be Juhász Gyula lelki leépülésének folyamatát – egyúttal az önsorsrontó tanítvány különös átváltozását, amelyet a gyászreakció váltott ki. Tudjuk: a személyes kudarcok és a hiábavalóság érzése miatt Balatonszárszón maga is „szellemi apja” életmegoldási mintáját követte. Haláluk után pedig Juhász Gyula utolsó, titkolt szerelmének kilétére is fény derült.

Jó böngészést! Olvassunk sokat! Fogjunk össze!