Budapesti Filharmóniai Társaság: KameraZene a YouTube-on

Zenefüggő-képző Mona Danival - premier: április 15. 19:00.

Hogyan lehet „szórakoztató” a komolyzene? Vagy hívjuk inkább klasszikus zenének, hisz lehetne ez „komolytalan” is? Mi a KameraZene? Összefüggéstelen videók zenei összefüggésekről, avagy fájdalommentes zenefüggő-képző Mona Danival. KameraZene címmel egyedülálló online, komolyzenei sorozatot indít Mona Dániel műsorvezetésével a Budapesti Filharmóniai Társaság.

Akik ismerik Mona Dániel fiatal zenetörténészt, részt vettek már olyan koncerten, hangversenyen, ahol szórakoztató narrációi segítették a klasszikuszenei művek megértését, ők már tudják, hogy lehet másként is beszélni a magaskultúráról. Az 1853-ban Erkel Ferenc által útjára indított Budapesti Filharmóniai Társaság martonvásári kamarazenei sorozatának állandó műsorvezetője Mona Dániel. A könnyed hangvételű koncertek, az egyre bővülő közönség inspirálta a Társaság elnökségét, hogy ez a könnyed, szórakoztató, már-már stand-upos humor az online térben új irányt mutasson.

Az új online sorozat KameraZene néven indul útjára a Filharmóniai Társaság YouTube-csatornáján április 15-én, szerdán 19 órakor. A műsor heti rendszerességgel dolgoz fel zenei témákat, klasszikuszenei mémeket, de részesei lehetünk különleges interjúknak és animációs kisfilmeknek is. A sorozat vezérvonala Mona Dániel különleges személyisége, fiatalos, fanyar humora és a klasszikus zene megkérdőjelezhetetlen szeretete. Egyedi képi világ köszön vissza az epizódok vizuális megjelenésében, szórakoztató animációk kísérik a narrációt. Elrugaszkodott kreatív megoldásokat alkalmazott a műsor készítő csapata, az Ambient Pictures, azaz Tuza Norbert rendező/kreatív szakember és Szín Róbert operatőr-vágó, Manga István grafikus/vfx művészbarátjukkal és kollégájukkal kiegészülve.

„Hihetetlenül jó érzés, amikor valakit, aki mondjuk csak ajándékba kapta a koncertjegyet, vagy akit a szülei rángattak el egy hangversenyre vagy írattak be a zeneiskolába, pusztán szavakkal és megfelelően kiválasztott zenei részletekkel sikerül átcsábítani a zene iránt érdeklődők oldalára. Mert rengeteg kapcsolódási pont és jó sztori van ebben a világban, amelyekre csak fel kell hívni a közönség figyelmét. Ezekről mesélek majd a KameraZene epizódjaiban” – foglalta össze Mona Dániel a sorozattal való szándékait.

A Budapesti Filharmóniai Társaság hazánk első hivatásos szimfonikus zenekaraként jött létre 1853-ban. Már az első koncert – egész Európában először – egy öt alkalmas bérletsorozat első hangversenye volt. A Társaság tehát már 167 éve van jelen a magyar kultúrában, tagjai, zenészei a Magyar Állami Operaház zenekarának művészei. Az elmúlt években nagyzenekari formációban ritkán hallhatóak, de kisebb formációkban új minőséget hoztak kiváló zenészeik a kamarazene világába. A kialakult veszélyhelyzetben a Társaság egy grandiózus vállalkozásba kezd. A Zenetudományi Intézet segítségével feldolgozzák teljes történetüket, begyűjtenek minden fellelhető dokumentumot, videóanyagot, zenei kritikát, archív fényképet, mely a 167 év történetéből fellelhető. Számos anekdota is része a történetüknek, melyeket a közeljövőben kisfilmek formájában elevenítenek meg. A legérdekesebb dokumentumokat, történeteket a Facebook-oldalukon teszik közzé. A későbbiekben a teljes archívumot publikussá teszik. A kutatás nem csak egy zenekar múltjának feldolgozása, hisz a Filharmóniai Társaság egyben a ma ismert szimfonikus zenekari élet alapját is jelenti.

„167 éves történetünk kötelez minket arra, hogy múltunkat a lehető legrészletesebb módon feldolgozzuk, de a lehetőségeket is fel kell kutatnunk, hogy a mai kor elvárásainak megfelelő tartalmakat, új formákat keressünk a klasszikus zene számára. Közönségünk már két éve élvezheti Mona Dániel különleges humorát a martonvásári koncerteken, reméljük, hogy most térbeli korlátozás nélkül a lehető legszélesebb közönség otthonába is tudunk vidám perceket csempészni klasszikuszenei témákkal” – nyilatkozta Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke.

A KameraZene epizódjai az alábbi közösségi oldalokon követhetőek:

Az első epizód linkje (2020.04.15., 19 órától éles), a BFTZ YouTube-csatornáján, a BFTZ Facebook-oldalán.