Könyvekkel a négy fal között

Közel harminc új könyv került fel a Bookline márciusi sikerlistájára.

Sokan vásároltak gyerekkönyveket, és nem változott a hazai kortárs irodalom iránti érdeklődés sem. A legkeresettebb könyvek listáját változatlanul Orvos-Tóth Noémi bestsellere vezeti, amit napjaink egyik legkedveltebb fantasytörténete követ, a toplista harmadik helyét pedig Fábián Janka új könyve követelte ki magának.

Orvos-Tóth Noémi továbbra is uralja a Bookline havi sikerlistáját. Örökölt sors című könyvében megkísérli végigvezetni az olvasót egy transzgenerációs önismereti úton, amelynek segítségével lehetőség nyílik helyrehozni a múltból megörökölt negatív érzelmi viszonyulásokat és viselkedési mintákat.

Andrzej Sapkowski Vaják-sorozata alapján képregények, számítógépes játékok és tévésorozat is készült. A Vaják III. - The Witcher – Tündevér című könyvében az emberek, törpök, manók és tündék több mint száz év után ismét egymás ellen küzdenek. Ebben a viharos időben kell helytállni Ríviai Geraltnak, védelmeznie egy egyedülálló képességekkel megáldott lányt titokzatos üldözője elől.

Nemcsak a nyomtatott, hanem az e-köny sikerlistáján is előretört Fábián Janka. Legfrissebb könyve, A könyvárus lány egy hamisíthatatlan Fábián-történet. A szerző az ötvenes évek Budapestjére és a hatvanas évek Kennedy-korszakába kalauzolja el olvasóit.

Töretlen az érdeklődés a friss szépirodalmi alkotások iránt. Grecsó Krisztián idén újra versekkel jelentkezett Magamról többet című kötetével. Az idei Libri irodalmi díjak döntőse verseiben nyíltan vall az elmúlt évekről, annak nehézségeiről, csodáiról, olvashatunk betegségének megrázó pillanatairól, valamint a szülévé válás szépségeiről egyaránt.

Bereményi Géza új regénye elsősorban a szerző gyermek- és ifjúkorával foglalkozik. Magyar Copperfield című könyvét olvasva nemcsak az életét ismerhetjük meg, hanem a 20. századi magyar történelem olyan fontos korszakait, mint az 56-os forradalom, vagy a Kádár-rendszer kialakulása.

Új köntösbe öltöztették F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyvét, ami az Akik maradtak című sikerfilm alapjául szolgált. A szerző szókimondó írása a II. világháború okozta sérülések gyógyulásáról, túlélők újrakezdésének történetéről szól.

Márciusban is sokan olvastak együtt gyerekeikkel. Dániel András Merre jártok, kuflik? című könyvével folytatja nagy sikerű kuflisorozatát. A legfrissebb részben a történet főhősei azon ábrándoznak, hogy van-e olyan dolog, amit még soha sem csináltak és kiderül, hogy még sosem tévedtek el. Jeff Kinney története, az Egy ropi naplója-sorozat továbbra is nagy kedvenc, a sorozat tizennegyedik részében, a Romhalmazban Greg Heffley családja egy váratlan örökség után úgy dönt, ideje kicsit kipofozni a házukat. Azonban hamar rá kell jönniük, hogy egy építkezés korántsem olyan könnyű, mint amilyennek az elsőre látszik.

Fábián Janka könyve mellett két kiváló krimiíró is felkerült az e-könyves dobogóra. Lee Child Jack Reacher-sorozatának legújabb, huszonnegyedik része a Sohanapján, amiben a főhős egy idős házaspárnak segít, akik hatalmas tartozást halmoztak fel. Így csöppen bele Reacher az ukrán és az albán maffia közötti véres háborúba.

Stefan Ahnhem a skandináv krimi egyik feltörekvő szerzője. Mínusz 18 című könyve Fabian Risk-sorozatának harmadik része. A hátborzongató történetben egy autóbaleset áldozatának boncolása közben kiderül, hogy a milliomos férfi már két hónapja halott volt, és testét egy mélyhűtőládában tárolták.

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline a Szívünk rajta gyerekkönyvajánló programot, így könnyítve meg a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást, ami áprilisban a program szakmai és gyerekzsűrije szerint is a Műértő című könyv. A szakmai csapat részéről Ruff Orsolya, a Könyves Magazin újságírója így nyilatkozott a könyvről: „Van olyan gyerek, aki nem szeret múzeumba járni? Egészen biztosan. A jó hír az, hogy ez a könyv nekik is tud izgalmasat és újat nyújtani – a Műértő ugyanis a legjobb bizonyíték arra, hogy a festmények, fényképek és szobrok között bolyongva egyszerre lehetünk nyomozók, kódfejtők és nagyszabású történetek hallgatói vagy éppenséggel mesélői.”