Legendák nyomában Kálloy Molnár Péterrel és Zöld Csabával

Nemcsak az irodalmi élet, de a színházi szakma és a média is jól fogadta az Újnyugat Irodalmi Kör kezdeményezését (Karantén plusz irodalom).

A projekt részeként, Kálloy Molnár Péter egy Tőzsér Árpád-írással Rejtő Jenőről (1905-1943), Zöld Csaba pedig, a Talány Akusztik képviseletében, a 200 éve elhunyt néptanítóról, Tessedik Sámuelről (1742-1820) emlékezik meg.

Karantén plusz irodalom címmel készülnek sorra az Újnyugat Irodalmi Kör karanténfilmjei; a friss epizódok egyikében, Kálloy Molnár Péter mondja el Tőzsér Árpád: Finite center című, a napokban a Nyugat Plusz irodalmi folyóiratban közölt naplórészletét, amely tisztelgés Rejtő Jenő (1905-1943) életműve előtt.

Tőzsér Árpád, a Nemzet művésze évek óta publikál a Szabó Zoltán Attila szerkesztette Nyugat Pluszban. A folyóirat szerkesztőbizottságában megtaláljuk még – Petőcz András és Bolemant László mellett – Kálloy Molnár Pétert is, aki költőként, zeneszerzőként is aktív. Ezúttal Kálloy az otthonából küldte meg az Újnyugat Irodalmi Körnek a Tőzsér írásából készített, mobillal rögzített előadását, amelyből Szabó Zoltán Bendegúz készített szépirodalmi klipet, rövidfilmet.

Rejtő, mint kabaré- és színpadi szerző is elismert. A Vesztegzár a Grand Hotelben című művéből néhány éve például a Nemzeti Színházban született sikerdarab, Hollósi Frigyessel, Molnár Piroskával, Tompos Kátyával, Bodrogi Gyulával, László Zsolttal a fontosabb szerepben. 2006-ban, Kaposváron Ascher Tamás rendezett Vesztegzár-előadást, melyben újra szerepet kapott a kaposvári színjátszás legendás alakja, Lázár Kati!

A gazdag Rejtő-univerzumban az 1940-ben megjelent regény, A tizennégy karátos autó ugyancsak mérföldkőnek számít. Erről a műről értekezik most Tőzsér, megállapítva, hogy „Rejtő történeteinek a felszíne fikció, de valahol a mélyben (főleg a nyelv mélyebb rétegeiben, a stílus eresztékeiben) bizony igazak…”

Kálloy Molnár ihletett tolmácsolásából egyszerre érezzük ki a rejtői mesevilág „pulzálását”, ittlétét, és Tőzsér Árpád őszinte szeretetét, rajongását a tragikus sorsú írólegenda művei, humoros világszemlélete iránt. A kisfilmben feltűnik Kisteleki Dóra nagyszerű illusztrációja, amelyen a töprengő Tőzsér a hallhatatlan Rejtő-hős, Gorcsev Iván – és Alfa Romeója – társaságában szerepel. Lásd.

A „karanténfilmet” a Törzsasztal YouTube-csatornája tette közzé, amiképpen a Zöld Csabával készült Tessedik-emlékmozit is. Utóbbi anyag érdekessége, hogy a Zöld - Szabó (Schwalm) szerzőpáros dalait játszó Talány Akusztik formáció 2020. április 20-án (Tessedik születésnapján) ünnepi koncertre készült Albertirsán, a Móra Ferenc Művelődési Házban. A város neves szülötte előtt tisztelgő, különleges koncertszínházi produkció azonban a koronavírus-járvány miatt elmaradt. A Tessedik-film itt látható. A művészek azonban nem estek kétségbe; Szabó Zoltán Attila szerkesztésében, Zöld Csaba, színművészi minőségében ad ízelítőt a felvilágosult gondolkodó napjainkban is érvényes gondolataiból, töprengéseiből, világlátásáról. A Talány Akusztik albertirsai, felolvasószínházi elemekkel fűszerezett koncertjére egy későbbi időpontban kerülhet sor.

A fotón: Zöld Csaba, Szabó Zoltán Attila és Kálloy Molnár Péter.