PIM - virtuális múzeum

Friss digitális tartalom!

A PIM online felületein folyamatosan jelennek meg az értékes és érdekes, archív és karantén idején készült új anyagok, támaszkodva a muzeológusok kutató munkáira, a PIM archívumára, különös tekintettel a Médiatár hangzó anyagaira. Az új tartalmak gyártásában pedig sikerült bevonni az otthonaikban tartózkodó művészeket is.

Facebook, YouTube, Instagram csatornánkon hétfőn és pénteken új rovattal jelentkezünk: Sportolj irodalommal, melyben sporttal kapcsolatos irodalmi szövegek hallgathatóak színészek előadásában. Elsőként Karinthy Frigyes: Együgyű lexikon - Sport és testészet: Különös tekintettel a nyavalyatörésre című írásának első része Für Anikó előadásában, pénteken Kerekes József előadásában hallgathatjuk a folytatást. Minden kedden és csütörtökön egykori írólakásokat, házakat mutatunk mai szemmel. Birtalan Zsolt fotós kollégánk járta végig a címeket és jelenítette meg objektívén keresztül a házak és lakóik történetét. Más gangok, más szobák: írólakások egykor és most. Elsőként Ady Endre Lövőház utcai lakására nézhetünk rá, majd Kaffka Margit, Kosztolányi következnek.

Folytatódik minden kedden a József Attila díjasokat bemutató portréfilm sorozatunk: Laczkfi János, Szálinger Balázs, Géczi János után Rózsássy Barbarát ajánljuk.

Minden szerdán új tartalommal bővül a pim.blog poszt – nemcsak a muzeológia iránt érdeklődők lapozhatják örömmel az itt megjelenő ismeretterjesztő írásokat.

Minden csütörtökön spotify podcast. Május elején Szerb Antalra emlékezünk a PIM archívumában fellelhető egykori felolvasózínházi előadással.

A PIM Múzeumpedagógusai a thinglink applikáció segítségével virtuális sétákat szerveztek. Már megosztottuk a Pál utcai fiúk sétát, és remek lett az Ady-séta is. “Vasárnap délután munkaszünet van, tessék egy kis sétát tenni. Megmondjuk azt is, hogy merre. Amerre mi ma jártunk. Közeledik a május. Zöldellő és virágos fák csalják úgyis az embert.” Így hív bennünket a fiatal Ady Endre Egy kis séta című, kedélyeket borzoló írásában. Kövessük tehát, messzebbre, mint a nagyváradi kanonok-sor, egészen Budapestre, ahol a virtuálisan könnyen bejárható belvárosi utcákon és házak között talán még a lábnyomaival is találkozhatunk.

Hirdetés