Dörömböl az ajtókon a szépirodalom

Változatos és izgalmas témájú könyveket olvastunk a Bookline áprilisi sikerlistája szerint.

Sokan személyes gondjaikra keresték a megoldást, de nagy hatással voltak az irodalmi díjak is az olvasási szokásokra. A sikerlistát változatlanul Orvos-Tóth Noémi bestsellere vezeti, amit Edith Eva Eger reményt keltő írása követ, a toplista harmadik helyét pedig egy amerikai szerző könnyfakasztó története zárja.

Orvos-Tóth Noémi pszichológiai írása több mint 500 napja szerepel a Bookline sikerlistájának élén. Az Örökölt sors népszerűsége témájából ered, hiszen a szerző állítása szerint frusztrációink okait családunk múltjában kell keresni. Ez sokszor nem könnyű feladat, mivel felmenőink traumáit generációról generációra adjuk tovább.

Edith Eva Eger A döntés című könyvével nemcsak a nyomtatott, de az e-könyv toplistájának dobogósai közé is felkerült. A magyar származású pszichológus írása abban segít, hogy megértsük, mit jelent megszabadulni a múltunktól, kudarcainktól és feloldatlan fájdalmainktól. A szerző arra próbálja rávezetni az olvasót, hogy minden rossz ellenére is élhet teljes és gazdag életet.

Delia Owens hetvenévesen döntött úgy, hogy kipróbálja magát a fikció világában. Ahol a folyami rákok énekelnek című könyvében egy elszigeteltségben élő lány küzdelmekkel teli történetét ismerjük meg, aki egy gyilkosság gyanúsítottjává válik.

Tavasszal szokott kiderülni, hogy kik azok a kortárs szerzők, akik megkapják a Libri irodalmi díjakat. Az idei döntős alkotások közül több is felkerült a sikerlistára. Barnás Ferenc Életünk végéig című regényében családi viszonyokat bont ki előttünk, amelyek segítenek saját rokoni viszonyaink értelmezésében, a család fogalmának és bonyolult viszonyrendszerének megértésében.

Nádasdy Ádám Jól láthatóan lógok itt című verseskötete, ami elnyerte az Aegon Irodalmi Díjat, témák sokaságát hozza játékba: a szerelem, az öregedés, a gyógyulás és az emberlét megannyi apró mozzanatait örökíti meg magával ragadó és időtálló verseiben. Az olvasók viszont nem csak az idei döntősök iránt érdeklődtek. Ismét felkerült a sikerlistára Krusovszky Dénes első regénye, ami tavaly elnyerte a Libri irodalmi közönségdíját. Az Akik már nem leszünk sosem a jelen és a múlt ismeretlen történeteinek összefüggéseit veti össze, és keresi a kiutat ezek hatásaiból.

Áprilisi fő tematika lett a Kádár-kor és annak mindennapjai. Molnár Gál Péter a korszak meghatározó, senkihez sem hasonlítható kritikusa volt. Azonban 2004-ben kiderült, hogy több mint tizenöt évig az állambiztonság ügynökeként tevékenykedett. Coming out című könyvében megírta történetét megzsarolásáról és ügynöki múltjáról, miközben tűpontos portrékat közöl kortársairól. A szöveg végül most, a szerző halála után kilenc évvel kerül először publikálásra. Bereményi Géza új regénye, a Magyar Copperfield, elsősorban a szerző gyermek- és ifjúkorával foglalkozik, de könyvét olvasva nemcsak az életét ismerhetjük meg: bepillanthatunk az 56-os forradalom eseményeibe és a Kádár-rendszer kialakulásába is.

Változatosan alakult az e-könyvek listája is, aminek vezetését átvette a skandináv krimi egyik feltörekvő szerzője, Stefan Ahnhem. Mínusz 18 című könyve Fabian Risk-sorozatának harmadik része. A hátborzongató történetben egy autóbaleset áldozatának boncolása közben kiderül, hogy a milliomos férfi már két hónapja halott volt, és testét egy mélyhűtőládában tárolták.

Nádasdy Ádám Milyen nyelv a magyar? című könyve az anyanyelvünk iránt érdeklődőknek íródott. Az elismert költő, nyelvész, és műfordító bevallása szerint alkotása se nem tankönyv, se nem kézikönyv: azzal a reménnyel íródott, hogy be tudja vezetni az érdeklődőket a magyar nyelv rejtelmeibe.

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline a Szívünk rajta gyerekkönyvajánló programot, így könnyítve meg a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást, ami májusban a program szakmai és gyerekzsűrije szerint is Katherine Applegate Kívánságfa című könyve. A szakmai csapat részéről Magyarosi Éva, képzőművész és animációs rendező így nyilatkozott a könyvről: „Igazi érték ez a könyv. Fantasztikus a borítója, gyönyörűek a benne található illusztrációk, és a történet is érzelemgazdag, de nem túlzóan, tökéletesen megtartva a mértéket. Kicsit olyan ez a történet külalakjával együtt, ami csendben, és titokban intézi el a varázsát.”